05 aug. 2021 | 07:00

Volumul de oxigen de pe planetă, în creștere: legătura ciudată cu viteza de rotație

ACTUALITATE
Volumul de oxigen de pe planetă, în creștere: legătura ciudată cu viteza de rotație

Cercetătorii se dau în continuare peste cap pentru a înțelege toate efectele vitezei de rotații a Pământului, dar tocmai au făcut o descoperire foarte importantă pornind de la informațiile colectate în lacul Huron.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii, a petrecut foarte mult timp pe fundul lacului Huron. Și-au dorit să afle un pic mai multe despre un mister legat detaliile științifice care influențează conținutul de oxigen din atmosferă.

În final, și-au dat seama că planeta noastră s-a mișcat semnificativ mai rapid în urmă cu miliarde de ani, detaliu care făcea zilele mai scurte, dar scădea și nivelul de oxigen. Când viteza de rotație a scăzut, acea nouă realitate a dus la o creștere a concentrației de oxigen până la un nivel propice vieții.

Legătura dintre viteza de rotație și nivelul de oxigen

Dacă întregul concept al evoluției planetei noastre îți este străin, merită să ai în vedere un singur detaliu. Durata zilei pe Terra nu a fost întotdeauna de 24 de ore, astfel că experții care au efectuat cercetarea susțin că aceasta ”a avut chiar șase ore, atunci când s-a format sistemul Pământ-Lună”, potrivit Sci Trech Daily.

Pentru a înțelege un pic mai bine trendul actual de pe Pământ, cercetătorii au studiat un mediu unic aflat pe fundul lacului Huron din Statele Unite. Ei l-au folosit pentru a ”vedea” înapoi în timp. ”S-au uitat” spre începuturile formării Pământului și modul în care schimbarea duratei zilei ar fi putut afecta primele forme de viață: organismele minuscule denumite cianobacterii sau algele albastre-verzi.

”Mi-am dat seama că durata zilei și eliberarea de oxigen din straturile microbiene sunt legate de un concept de bază și fundamental: atunci când zilele erau scurte, exista mai puțin timp, astfel încât se elibera mai puțin oxigen”, a spus Judith Klatt, cercetător la Institutul Max Planck din Germania.

În final, au fost necesare cam două miliarde de ani pentru ca planeta noastră să se transforme lent. În acest timp, dintr-una cu cantități mici de oxigen a ajuns până la nivelurile de astăzi, când în atmosferă există 21% din acest element chimic, al treilea cel mai întâlnit în univers, după hidrogen și heliu, scrie Phys.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele