20 nov. 2021 | 14:35

Virusul HIV a fost eradicat la maimuțe: când începe testarea vaccinului pe oameni

ACTUALITATE
Virusul HIV a fost eradicat la maimuțe: când începe testarea vaccinului pe oameni

O echipă de cercetători din Japonia a creat un vaccin care a fost capabil să omoare un tip de virus al imunodeficienței umane (HIV) la macaci, în timpul unui studiu timpuriu.

Deși infectarea cu HIV nu este chiar o veste grozavă, cu tratamentul potrivit, perspectivele sunt mult mai bune decât erau atunci când virusul a ajuns pentru prima dată în SUA la începutul anilor 1980.

Dar tratamentul de până acum nu a reușit să ucidă efectiv virusul. Doar a redus foarte mult numeroasele efecte negative pe care le poate avea asupra sănătății umane.

Virusul HIV, mai aproape de eradicare

Totuși, asta ar putea începe să se schimbe, relatează publicația japoneză The Asahi Shimbun. Echipa japoneză de la Centrul de Cercetare a Primatelor Tsukuba a spus că testarea pe oameni ar putea începe în doar cinci ani, potrivit Asahi.

Echipa a dezvoltat un vaccin folosind o bacterie specială care întărește răspunsul imunitar. Apoi au combinat acest lucru cu virusul care cauzează SIDA.

Cei șapte subiecți de testare macaci care mănâncă crabi s-au infectat cu HIV simian, dar testele nu au putut detecta efectiv virusul, potrivit Asahi. Chiar și după ce i s-a injectat un virus mai puternic, care altfel s-ar putea dovedi fatal, virusul a dispărut fără urmă la șase dintre cei șapte subiecți de testare.

Cercetătorii speră acum că pot folosi virusul HIV luat de la pacienții care urmează un tratament medicamentos pentru a crea un vaccin destinat oamenilor.

Nu este singurul efort important de a dezvolta un vaccin HIV. Compania farmaceutică din SUA Moderna a început recent studiile pe oameni pentru vaccinul său HIV pe bază de ARNm, aceeași tehnologie folosită în vaccinul său împotriva COVID-19, administrat la scară largă.

HIV a fost constant una dintre cele mai mortale boli infecțioase din ultimii 40 de ani. Dar, odată cu noile progrese în medicină, există mai multă speranță ca niciodată în a învinge virusul odată pentru totdeauna.