28 oct. 2021 | 09:30

Viitorul planetei, dependent de reciclare, iar noi nu facem cea mai bună treabă: concluziile experților

ACTUALITATE
Viitorul planetei, dependent de reciclare, iar noi nu facem cea mai bună treabă: concluziile experților

Institutul European de Statistică a publicat cea mai recentă analiză asupra efortul de reciclare al cetățenilor din UE. În mod previzibil, concluziile Eurostat nu sunt cele mai optimiste din lume.

În 2019, media europeană pe cetățean european este de 34,4 kilograme de deșeuri de ambalaje de plastic. Dintre acestea, aproximativ 14,1 kilograme au fost reciclate, conform unei analize realizate de Eurostat. Practic, discutăm de o medie de 41%.

Cine reciclează și cine nu, în Europa

În mod previzibil, unele țării iau semnificativ mai în serios problema reciclării, a protecției mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice decât altele. Dacă vrei să înveți de la cineva, aruncă o privire în Lituania, unde s-au reciclat 70% dintre deșeurile plastice. Cehia este pe locul doi cu 61%, iar Bulgaria, conform datelor din 2018, este pe poziția a treia cu 59%. Urmează Olanda cu 57%, Suedia și Slovacia cu 53%, Spania (52%), Cipru (51%) şi Slovenia (50%).

În ceea ce privește situația din România în privința poluării, efortul autorităților române și al companiilor care activează în acest domeniu nu este neapărat îmbucurător. Conform datelor din 2018, ne situam la 43% când vine vorba de reciclarea plasticelor, cu 2% peste media europeană.

Cea mai îngrijorătoare situație este în Malta – 11% conform datelor din 2008, Franța – 27%, Irlanda – 28%, Austria – 31%, Polonia – 32% și Ungaria – 33%.

Dincolo de acest cifre, interesant este faptul că, deși a crescut semnificativ cantitatea de plastic generat în Europa pe cap de locuitor, efortul de reciclare a înregistrat de asemenea o creștere importantă. Ca referință, în perioada 2009 – 2019, cantitatea de deşeuri de ambalaje per locuitor generată în UE a crescut cu 24% (6,7 kg), în timp ce cantitatea reciclată a urcat semnificativ, cu 50% (4,7 kg).

Când tragi linie, însă, lucrurile nu sunt cele mai roz. Cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic care nu a fost reciclată a urcat cu două kilograme per locuitor în ultimul deceniu, în urma creşterii mai accentuate a valorii absolute a deşeurilor de ambalaje din plastic generate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele