Garanția pentru sticle de plastic, stabilită oficial: câți bani poate să facă un pasionat de reciclare

Garanția pentru sticle de plastic, stabilită oficial: câți bani poate să facă un pasionat de reciclare

Ministrul Mediului vrea să încurajeze colectarea și reciclarea plasticului din România începând cu sticle și bidoanele pe care le folosim în fiecare zi. În acest sens, a fost propusă o sumă fixă pentru recipiente de până la trei litri.

Ministerul Mediul s-a gândit la 50 de bani primiți pentru fiecare sticlă de plastic pe care cineva o duce într-un centru de colectare. Nu contează mărime recipientului, cu condiția să fie mai mic de trei litri. Cine adună 10 sticle are 5 lei, a atras atenția ministrul Tanczos Barna într-o intervenție la Digi24.

„Poate să fie un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea și mănâncă ceva. Nu se va mai arunca sau dacă cineva găsește o sticlă, cu siguranță ridică sticla și merge și o predă la o stație automată”, a arătat ministrul.

Din păcate, acest mecanism nu va fi valabil în cazul sticlelor foarte vechi. Pe de o parte, vor putea fi predate și sticlele de plastic fără dop. Pe de altă parte, vor trebui să fie sticle colectate după pornirea programului, adică sticlele de acum 5 ani care sunt aruncate în natură nu pot fi predate, pentru că sistemul așa funcționează, a explicat Tanczos. După pornirea programului, fiecare sticlă o să aibă un marcaj care o identifică în sistem și, din momentul acela se pot preda, a precizat ministrul mediului. Practic, respectivul cod confirmă faptul că este perfect reciclabilă, în ceea ce privește compoziția.

”Săptămâna viitoare, probabil că marți, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliție și intră în analiza interministerială. O asumă coaliția, partidele de guvernământ și intră în circuitul de avizare”, a anunțat Tanczos Barna, marți seara, la Digi24. Rămâne să vedem cât de ușor vei găsi centrele de colectare sau punctele automatizate în care să-ți lași sticlele de plastic și să-ți primești banii.

Citește și: