02 sept. 2021 | 07:07

VIDEO Celebru scriitor SF a prezis viitorul acum 45 de ani: e uimitoare precizia lui Arthur C. Clarke față de vremurile noastre

ACTUALITATE
VIDEO Celebru scriitor SF a prezis viitorul acum 45 de ani: e uimitoare precizia lui Arthur C. Clarke față de vremurile noastre

Cei mai mulți scriitori SF au făcut niște estimări cât se poate de ciudate vizavi de viitor. Uneori, însă, creatorii de conținut științifico-fantastic precum Arthur C. Clarke au fost mult mai aproape de realitate cotidiană decât s-ar fi așteptat cineva, în urmă cu jumătate de secol.

Arthur C. Clarke este unul dintre cei mai importanți scriitori de SF din ultimul secol. Cei mai mulți îl știu mai ales datorită romanului său 2001: Odiseea Spațială, volumul care ulterior a fost și ecranizat de către Stanley Kubrick. Faimosul autor a încetat din viață în 2008, la 90 de ani, dar a lăsat o în urmă o moștenire fascinantă. Aceasta include și clipul de mai jos, în care Clarke prezice viitorul cu o precizie incredibilă.

Cum a văzut Arthur C. Clarke viitorul, vremurile în care trăim

Deși a trăit într-o perioadă în care calculatoarele erau o tehnologie cel puțin ciudată, de eră spațială, și discul floppy tocmai fusese inventat, Clarke a vorbit cu încredere despre social media, mesaje instant, cumpărături online și multe altele. Toate estimările sale legate de viitor au fost incluse în interviul de mai jos care s-a viralizat de curând pe rețelele de socializare. În acel context, a anticipat numeroase lucruri de care ne bucurăm în prezent.

Pentru context, înregistrarea video face parte dintr-un interviu acordat de acesta în urmă cu 45 de ani la o conferință organizată de AT&T și MIT cu privire la tehnologie și futurism. Tot atunci, numeroși oameni de știință și entuziaști ai domeniului au participat la conferință, în timp ce Clarke a acordat interviul pentru a fi transcris într-un număr al revistei Bell System în care a vorbit despre viitorul comunicațiilor.

Dacă nu înțelegi engleză, este cel puțin spectaculos modul în care autorul SF descrie numeroase lucruri pe care acum le considerăm normale. Lista include tehnologia de mesagerie prin text, cărțile electronice și cumpărăturile online sau declinul treptat al ziarelor tipărite. Printre micile ”erori” care nu s-au materializat neapărat încă se numără adoptarea unui singur fus orar la nivel global și eliminarea completă a navetei către locul de muncă. Realist vorbind, însă, acesta din urmă este un aspect care s-a materializat parțial.

Vizavi de contribuția lui Arthur C. Clarke în domeniul științei, în 1945, acesta a dezvoltat de unul singur conceptul sateliților de comunicații, cu decenii înainte ca aceștia să poată deveni realitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele