VIDEO Cât de bogat este Vladimir Putin: documentarul pe care nu te-ai fi așteptat să-l vezi

VIDEO Cât de bogat este Vladimir Putin: documentarul pe care nu te-ai fi așteptat să-l vezi

La scurt timp după ce Alexei Navalnîi a revenit în Rusia, a fost arestat. Asta nu înseamnă însă că principalul oponent al lui Vladimir Putin nu a avut timp să publice un documentar de aproape două ore despre bogățiile liderului de la Kremlin.

Lung metrajul de mai jos este rezultatul unei vaste anchete anticorupție care l-a vizat pe președintele Rusiei și, printre altele, atrage atenția asupra palatului pe care acesta și l-a construit pe malul Mării Negre.

Într-o înregistrare video de aproape două ore, care avea peste 15 milioane de vizualizări pe YouTube la momentul redactării acestui material, ancheta este însoțită de un apel adresat rușilor de a manifesta sâmbătă împotriva puterii, după ce, cu o zi în urmă, opozantul le ceruse compatrioților săi să „iasă în stradă”.

La scurt timp după ce a ajuns online filmul de mai jos, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins acuzațiile adresate de Alexei Navalnîi printr-un mesaj simplu, ”Nu este adevărat”.

Deși și-a dorit foarte tare să fie pe teritoriul Rusiei când a publicat clipul în limba rusă, Alexei l-a înregistrat înainte de revenirea sa la Moscova. În documentar, el detaliază modul în care Putin a devenit beneficiarul unei vaste proprietăți și a unui palat în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre.

Ansamblul imobiliar foarte luxos este dotat, printre altele, cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou. Construcția a fost finanțată, spune opozantul, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko. „Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin”, acuză Navalnîi, care adaugă că președintele rus este „obsedat de bogăție și de lux”.

În total, ”palatul lui Vladimir Putin” este un complex cu o suprafață construită de 18.000 de metri pătrați care se întinde pe aproximativ 7000 de hectare. Are până și tunele spre Marea Neagră. Potrivit spuselor lui Alexei, la realizarea ansamblului, au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro). Pentru a-i ilustra mai bine dimensiunea, a spus că este de „39 de ori mai mare ca Monaco”. Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc.

Navalnîi a fost arestat duminică, imediat ce a revenit în Rusia din Germania, unde fusese internat după o otrăvire cu Noviciok în august anul trecut. Alexei Navalnîi a fost închis cel puțin până în 15 februarie, în cadrul unei anchete privind încălcarea controlului judiciar.

Ca un detaliu important, deși clipul este în limba rusă, are subtitrare în limba engleză pe care o poți activa cu un click pe CC sau pe cel cu icoana unei subtitrări în dreapta jos, în fereastra de redare.

Citește și: