18 dec. 2021 | 10:43

Vești neașteptat de bune pentru românii cu salarii mici: noul plan al Guvernului

ACTUALITATE
Vești neașteptat de bune pentru românii cu salarii mici: noul plan al Guvernului

Coaliția de guvernare ia în calcul o nouă abordare a fiscalității din România. Pentru a ajuta angajații în mod real să aibă venituri mai mari, autoritățile de la București se gândesc să mai relaxeze regimul de taxare asupra muncii.

Țara noastră aplică un regim dur de taxare pentru muncă. Dacă analizăm câți bani ajung la stat din salariul unui angajat, doar referindu-ne la contribuțiile sociale și impozit, constatăm că aproape jumătate din bani îi mai rămân angajatului „în mână”, la finele unei luni de muncă.

Dacă statul ar mai diminua contribuțiile sau impozitul pe venit, atunci acea sumă de bani ar rămâne în buzunarul angajatului. Practic, angajații cu venituri mici, de exemplu, cei care sunt încadrați în câmpul muncii cu salariul minim pe economie, ar putea rămâne la finele lunii cu mai mulți bani.

Guvernul are planuri concrete

În acest sens, Executivul de la București dorește să ia măsuri.

„Avem în programul de guvernare scăderea taxării muncii, dar dacă începem să fim prea emotivi în zona aceasta… Haideți să aibă statul capital. Scăderea taxării muncii poate să însemne de exemplu să nu mai fie contribuții la același nivel.

Poate fi împărțită între angajator și angajat (…) Poate chiar o contribuție mai mică. Pe de altă parte, poate chiar și la contribuția de pensii. La fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Acum, ea cade toată pe angajat”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Oficialul de la Finanțe a vorbit și despre planurile generale pe care partidul din care face parte le are în vedere, odată venit la guvernare, în cadrul coaliției actuale.

„Acest partid a venit la guvernare în primul rând să stabilizeze situația, să echilibreze niște lucruri, să nu se ajungă la un dezastru mai mare față de ceea ce se preconiza a fi. În partea a doua anului începem să respirăm și să dăm din această redistribuire de venituri către populație”, a declarat ministrul Finanțelor, joi, la Parlament.

Îți amintesc faptul că salariul minim în 2022 va ajunge la suma 2.550 lei brut, ceea ce reprezintă, concret, o creștere de 10,8% comparativ cu cel din prezent.

Conform noilor prevederi, un angajat plătit cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei, adică cu 138 lei mai mult.