25 mai 2021 | 09:30

Vești bune pentru cei vaccinați cu Pfizer și AstraZeneca: cât sunt de eficiente în fața noilor tulpini

ACTUALITATE
Vești bune pentru cei vaccinați cu Pfizer și AstraZeneca: cât sunt de eficiente în fața noilor tulpini

La nivel global, autoritățile sunt în continuare îngrijorate de tulpinile de Covid-19 care apar în diverse regiuni ale planetei, începând cu varianta din India. Din fericire, există totuși și vești bune pentru cei care s-au vaccinat.

Varianta indiană se pare că a devenit dominantă în Marea Britanie. Din fericire, vaccinurile AstraZeneca și Pfizer sunt ”extrem de eficiente” împotriva respectivei tulpini. Aceasta este o veste foarte bună, având în vedere că respectiva formă de Covid-19 este extrem de transmisibilă.

În același timp, însă, un grad sporit de protecție împotriva tulpinii indiene îl obții doar după două doze administrate, iar englezii au optat pentru mărirea semnificativă a distanței dintre vaccinul inițial și rapel. Ca urmare, guvernul britanic trebuie să renunțe la acea practică și să grăbească administrarea rapelului. Această inițiativă a fost deja confirmată de către Matt Hancock, secretar în Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii, potrivit Euronews.

„Noile date au arătat că vaccinul devine foarte eficient după a doua doză. Acest lucru înseamnă că rapelul trebuie făcut cât mai curând posibil. Acesta este un efort de echipă. Întreaga națiune este echipa și putem ieși cu toții din pandemie doar mergând să ne vaccinăm cu prima și cu a doua doză”, a spus Hancock.

Tulpina Indiană le face probleme britanicilor care vor să călătorească

Francezii sunt de asemenea foarte precauți în ceea ce privește interacțiunea cu britanici, din cauza răspândirii tulpinii indiene în acea regiune. De exemplu, locuitorii din Bordeaux au prioritate la vaccinare, pentru că sunt mai aproape de Regatul Marii Britanii. Atenți la situația din Marea Britanie, miniștrii francezi iau în considerare restricții mai severe pentru coronavirus asupra turiștilor britanici care ar putea sosi.

„Apariția variantei indiene și creșterea numărului de cazuri corelate în Marea Britanie reprezintă o problemă și, prin urmare, suntem foarte vigilenți cu autoritățile britanice. Nu va fi un tratament de listă roșie, ci un tratament intermediar”, a clarificat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. Germania a catalogat deja Marea Britanie drept o zonă sensibilă pentru variante. De duminică, 23 mai, de la miezul nopții, persoanele care sosesc în Germania din Marea Britanie și Irlanda de Nord pot intra în țară decât dacă sunt cetățeni sau rezidenți germani.

Singura țară care nu are o problemă cu britanicii este Spania, cu mențiunea că această țară este pe lista galbenă pentru Marea Britanie. Cu alte cuvinte, în timp ce englezii pot intra în Spania fără probleme, s-ar putea să fie nevoiți să intre în carantină la revenirea din vacanță.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele