26 iul. 2021 | 07:30

Vestea proastă a dimineții: un nou val de scumpiri. După gaz și curent, toate electronicele

ACTUALITATE
Vestea proastă a dimineții: un nou val de scumpiri. După gaz și curent, toate electronicele

În cazul în care nu ai avut parte de suficient de multe vești proaste în ultimele luni, se anunță o explozie a prețurilor pe încă un domeniu de mare interes pentru români.

De la începutul pandemiei, o criză globală de semiconductoare alimentată sau provocată de China a afectat foarte multe industrii. În prima etapă, creatorii de electronice și autoturisme au introdus amânări semnificative pe partea de livrări. La momentul de față, în contextul în care situația nu pare să se remedieze și tinde să devină o lege a junglei în ceea ce privește companiile care primesc cipurile comandate, soluția este cea evidentă: scumpiri pe care să le resimtă cumpărătorul final.

Criza mondială de semiconductori va persista și în 2021, urmând să revină la niveluri normale până în a doua jumătate a anului viitor, 2022. Acestea estimări au fost făcut de analiștii de la Gartner.

„Penuria de semiconductori va perturba grav lanțul de aprovizionare și va limita producția multor tipuri de echipamente electronice în 2021. Turnătoriile cresc prețurile operaţionale și, la rândul lor, companiile de cipuri cresc prețurile dispozitivelor”, a declarat Kanishka Chauhan, analist principal de cercetare la Gartner.

Criza mondială de cipuri și semiconductoare, în câteva cuvinte

Ca referință, criza de cipuri a început anul trecut, în primul rând, cu dispozitive, cum ar fi cele de gestionare a energiei, dispozitivele de afișare și microcontrolerele. Acestea erau fabricate pe noduri tradiționale în uzine, care, în mod implicit, au o capacitate limitată.

Din păcate, penuria s-a extins acum și la alte dispozitive, existând minusuri semnificative de capacitate sau disponibilitate în ceea ce privește substraturile, lipirea cablurilor, materialele din spate și testarea lor. Toate acestea sunt părți ale lanțului de aprovizionare dincolo de fabricile de cipuri care, în mod regretabil, sunt afectate, nu mai fac față cererii.

Nu în ultimul rând, discutăm de industrii extrem de automatizate, cu capacități și limitări foarte bine definite. Partea proastă este că au o flexibilitate minimă de a face investiții masive într-un timp scurt pentru a-și amplifica producția.

Conform experților, criza de semiconductori ar trebui să se remedieze în al doilea trimestru din 2022. Până atunci, însă, prețurile vor crește la toate electronicele, pe sistemul, dacă ai nevoie acum și nu mai poți aștepta, plătești mai mult.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele