Vestea extraordinară a dimineții pentru toți românii. Se va întâmpla cu prețurile la energie

Vestea extraordinară a dimineții pentru toți românii. Se va întâmpla cu prețurile la energie

Cu siguranță așteptai o veste bună despre prețul pentru energie. Iată că ai de ce să te bucuri. Dar de la anul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat când vor scădea prețurile la energie. Acesta spune că începând cu luna aprilie a anului viitor se prefigurează o reducere „abruptă” a tarifului la gaze naturale, dar şi un „uşor declin” al tarifului la energia electrică.

El afirmă că, în luna ianuarie, în contextul în care schema de sprijin pentru plata facturilor se aplică doar până la 31 martie, autorităţile vor analiza situaţia pentru a stabili care sunt tendinţele preţurilor şi ce măsuri trebuie luate, pentru că nu pot „lăsa descoperite nici populaţia, nici companiile”.

Prețurile la energie vor scădea la anul

„Deja gazul natural se vinde pentru trimestrul doi, trimestrul trei şi trimestrul patru ale anului 2022, la jumătate din preţul cu care se vinde în momentul de faţă, în această iarnă. Adică vom avea cu certitudine o scădere a preţului gazului natural. Adică preţul gazului natural va fi deja sub preţul acesta compensat, sau la nivelul acestui preţ compensat, iar la energie electrică nu ne aşteptăm la scădere abruptă, dar la energie electrică ne aşteptăm ca preţul pieţei cel mai mare să nu mai fie dat de energia electrică produsă de gaze naturale, ci să fie dat de cea produsă de cărbune, care are o componentă a certificatului de CO2”, a declarat ministrul Energiei.

Deci ne aşteptăm şi la energia electrică să fie un uşor declin, nu o scădere foarte mare, dar o uşoară corecţie şi la energia electrică, conform acestuia.

În prezent, piața de energie electrică internațională pare să fi scăpat de sub orice fel de control. Aproape zilnic asistăm la atingerea de noi recorduri de preț, în detrimentul consumatorilor finali, care ajung să plătească facturi din ce în ce mai piperate.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a atins luna trecută nivelul de 1.155 lei/MWh. Este cel mai mare nivel din istorie, atrag atenția analiștii de pe piețele de energie, îngrijorați de evoluția fulminantă a costurilor.

Citește și: