20 sept. 2021 | 14:35

Care este principala sursă de producere a energiei în România: prețurile au explodat

ACTUALITATE
Care este principala sursă de producere a energiei în România: prețurile au explodat

Cărbunele era principala sursă de generare a energiei electrice în țara noastră duminică dimineață. Prețurile au explodat la această materie primă.

Cărbunele a acoperit 27% din producţia totală la nivel naţional, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica și citate de Hotnews.

Astfel, la ora 9:00, cărbunele asigura 1.198 de MW, acoperind 27,01% din totalul producţiei. Pe locul doi a fost energia hidro – 26,52%, nucleară – 23,40%, hidrocarburi – 10,80%, eolian – 7,53%, fotovoltaic – 3,68% şi biomasa – 47 MW.

Consumul total al ţării era atunci de 5.430 MW, producţia, de 4.388 MW, diferenţa de 1.042 MW reprezentând importuri.

Pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, preţul energiei cu livrare duminică are o medie de 479 lei pe MW, cu un vârf de 941 lei pe MWh între orele 20:00 şi 21:00.

Surpriză neplăcută pentru UE: Ce se întâmplă cu prețurile la cărbune

După cum știm, Uniunea Europeană a anunțat un plan ambițios privind politicile de mediu pentru următorii ani. Totuși, în pofida tendinței ecologiste de la vârful blocului comunitar, prețurile la cărbune au atins cotația maximă a ultimului deceniu.

De la începutul anului 2021 până în prezent, prețul cărbunelui s-a apreciat cu aproximativ 40%. Interesant este că prețul atinge cotația maximă a ultimului deceniu într-o perioadă critică pentru Uniunea Europeană, când la vârful instituțiilor blocului comunitar de adoptă politici de mediu tot mai îndrăznețe și axate pe o viziune ecologică.

Analiștii economici sunt de părere că majorările de preț au fost determinate în primul rând de cererea puternică din China, cumpărătorii chinezi fiind dispuși să asigure materia primă chiar și la cele mai mari prețuri.

Datele analiștilor economici arată că prețul cărbunelui din Australia cu putere calorică ridicată (reper pe piața asiatică) a urcat cu 86%, până la peste 150 dolari pe tonă. Acesta este cel mai înalt nivel înregistrat din septembrie 2008.