08 sept. 2021 | 07:29

Vestea dimineții pentru toții românii cu contracte la gaz și curent: așa îți dai seama că nu ne mai facem bine

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru toții românii cu contracte la gaz și curent: așa îți dai seama că nu ne mai facem bine

În ultimul an s-a bătut foarte mult apa în piuă cu liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale. În teorie, asta înseamnă că românii ar fi trebuit să încheie contracte noi cu același furnizor de utilități sau să facă tranziția la alt furnizor. Realitatea este cu totul alta.

Un lucru este sigur în toamna lui 2021. Toți românii se plâng de creșterea prețului la energiei electrică și gaze naturale. În același timp, doar jumătate dintre ei au decis să facă ceva în legătură cu asta, să semneze un nou contract de furnizare pentru curent și gaz, pe piața concurențială. Aproximativ 44% nu au încheiat un nou contract până la 31 iulie.

Românii preferă să plătească mai mult, decât să facă un contract nou

Aproape 44% dintre clienţii casnici nu aveau semnate, la finele lunii iulie, contracte pe piaţa concurenţială atât la gaze naturale, cât şi pentru energie electrică. Această informație a fost prezentată marţi, într-o conferinţă de specialitate, de către Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

”La sfârşitul lunii iulie, pe piaţa de energie electrică, din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici peste 4,9 milioane, aproape 56%, aveau un contract concurenţial semnat cu un furnizor de energie electrică. Restul de aproape 4 milioane de clienţi (circa 44%), denumiţi de către furnizori drept pasivi, încă nu au făcut nimic. Evident, nu au rămas fără energie electrică şi li se aplică acel preţ de serviciu universal valabil pe şase luni, de la 1 iulie până la sfârşitul anului, respectiv 1 ianuarie până la 30 iunie.

La gaze naturale, din 4 milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%. Avem aşa-numiţii inactivi sau pasivi aproape 2,3 milioane, reprezentând 57%. Şi ei beneficiază în continuare de alimentare cu gaze naturale fără să facă vreun demers. Ei sunt notificaţi cu cel puţin două luni înainte de aplicarea acelor preţuri automat la expirarea preţurilor anterioare şi pot să decidă dacă trec sau nu trec în piaţa concurenţială, semnează un contract sau nu”, a susţinut Nagy-Bege.

Românii încheie contracte noi la energie electrică și curent, dar doar în cazul în care și-au construit o casă nouă sau au achiziționat un apartament, atât. Din acest motiv, nu este impresionant faptul că 283.000 de contracte s-au semnat în medie lunar pe primele șapte luni ale acestui an la energie electrică. Partea de gaze naturale, media este semnificativ mai mică, doar 77.000/lună.

”De la momentul eliminării preţurilor reglementate, de la 1 ianuarie 2021, la energie electrică, aproape două milioane de clienţi au trecut pe piaţa concurenţială, iar la gaze naturale peste un milion de clienţi. Pe cele şapte luni ale anului, avem o medie de 283.000 de contracte pe lună la energie electrică şi de 77.000 de contracte pe lună la gaze naturale. Asta înseamnă, pe ambele pieţe, peste 17.000 de contracte pe zi, la un calcul pe 20 sau 21 de zile lucrătoare în fiecare lună.

Mie mi-au fost depăşite toate aşteptările cu privire la rata de trecere pe piaţa concurenţială sau apetitul pentru contracte concurenţiale din partea clienţilor casnici. Este important de reţinut că am pornit pe un drum care va aduce mai multă atenţie din partea furnizorilor pentru aceşti clienţi, mai multă preocupare din partea clienţilor pentru facturi şi pentru consumul lor, mai ales ca rezultat al creşterilor de preţ care s-au produs deja”, a spus vicepreşedintele autorităţii de reglementare. Tot el a atras atenţia că „e posibil ca, încă, creşterile de preţ din piaţa angro să nu fi ajuns la absolut toţi consumatorii casnici pe facturile finale”.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele