13 mai 2021 | 09:30

Veste bună pentru cei care au făcut vaccinurile Pfizer / BioNTech sau Moderna: EMA a făcut acum anunțul

ACTUALITATE
Veste bună pentru cei care au făcut vaccinurile Pfizer / BioNTech sau Moderna: EMA a făcut acum anunțul

La câteva zile după ce varianta indiană de coronavirus a pus pe jar creatorii de vaccinuri, acum se pare că avem alte informații despre eficiența soluțiilor de imunizare cu ARN mesager, Pfizer / BioNTech sau Moderna.

Agenția Europeană a Medicamentului sau EMA a publicat un nou comunicat pe parcursul zilei de ieri în ceea ce privește eficiența vaccinurilor în fața tulpinii indiene de Covid-19. Conform datelor preliminare adunate până la această oră, vaccinurile cu tehnologie ARNm sau ARN Mesager sunt eficace împotriva acelei variante de SARS-CoV-2 care face acum ravagii în India. Ca referință, singurele vaccinuri care utilizează această tehnologie sunt cele două create de Pfizer și Moderna.

Datele evaluate de agenţia europeană privind eficacitatea vaccinurilor ARNm împotriva variantei B.1.617 (varianta indiană) sunt ”încurajatoare”, a declarat la o conferinţă de presă directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri. El s-a arătat optimist şi asupra capacităţii vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cum ar fi AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Deși poartă numele de variantă indiană, pentru că a fost descoperită pentru prima oară în India în luna octombrie a anului trecut, B.1.617 a fost confirmată între timp în 44 de țări, potrivit OMS. Tot Organizația Mondială a Sănătății a definit-o ca fiind ”îngrijorătoare” la începutul acestei săptămâni, alături de variantele descoperite inițial în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilie. Acea formulare se referă la faptul că tulpinile mai sus menționate sunt mai contagioase, mai letale și posibil mai rezistente la vaccinurile deja create.

În altă ordine de idei, EMA consideră că este nevoie de mai multe date clinice şi din lumea reală despre cât de bine şi cât timp protejează actualele vaccinuri anti-COVID-19 înainte de a se lua o decizie privind administrarea unor doze de consolidare sau unei a treia doze din serurile administrate în prezent în două doze. ”Trebuie să vedem evoluţiile din lumea reală pentru a obţine datele de care avem nevoie, astfel încât să ştim care ar fi momentul oportun pentru o a treia doză”, a atras atenția Cavaleri.

”Trebuie să avem date care arată concret, prin evidenţe din lumea reală sau teste clinice, care este nivelul de protecţie oferit de vaccinurile pe care le avem în prezent”, a adăugat Marco Cavaleri, după ce Uniunea Europeană a început să comande vaccinuri pentru eventuale doze de consolidare şi Statele Unite au început să facă planuri pentru administrarea unei a treia doze până la iarnă în cazul persoanelor deja vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech sau Moderna.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele