Veniturile marilor directori, dacă te visezi CEO: la ce să te aștepți
Cred că toți ne visăm patroni, să avem afacerea noastră și să nu fim subalternii nimănui. Iată care sunt veniturile marilor directori, dacă te visezi CEO, la ce să te aștepți.
Patronii își cumpără vile de sute de mii de euro, bolizi cu sute de cai putere și vacanțe în destinații exotice, pe spatele angajaților. Motivant, nu? Pentru antreprenor, evident! Cam la fel de “motivante” par a fi şi discrepanţele salariale dintre managerii companiilor listate pe Wall Street, membre S&P 500, şi salariile medii ale angajaţilor lor. Cei de la STATISTA au furnizat recent câteva informaţii referitoare la aceste diferenţe, pornind de la datele Oficiului Muncii din SUA.
Veniturile marilor directori, mult mai mari decât salariile angajaților
Potrivit analiştilor, un CEO al unei companii din S&P 500 a câștigat anul trecut în medie cam 15,5 milioane de dolari, adică de 299 de ori salariul mediu al muncitorilor. Se pune problema astfel: câştigă şeful prea mult sau câştigă angajatul prea puţin? Şi ar trebui să ţinem cont şi de faptul că un CEO are o parte importantă din venituri legată de atingerea performanţelor asumate în faţa acţionarilor. Nu e mai puţin adevărat, aceste performanţe nu se pot face fără angajații lui, deci corect ar fi să aibă şi ei câteva beneficii.
Dar revenind la statistici, cel mai pronunțat decalaj salarial între lucrători și angajați este în sectorul discreționar, care include nume bine cunoscute precum Amazon. În medie, directorii executivi S&P 500 din acest sector câștigă de 741 de ori mai mult decât salariul mediu al angajaților lor. Mult mai mult decât în oricare altă industrie. Păi cum altfel să ajungă Bezos în spațiu?
Discrepanţe salariale mari există şi în domenii cum ar fi IT şi comunicaţii. Sectoarele financiar, real estate, energie şi utilităţi se situează ceva mai în spate, dar tot cu ecarturi solide. În imaginea de mai sus, poți să vezi topul celor mai bine plătiţi zece manageri de companii din SUA, în 2020, conform New York Times.
Tu știi unde te situezi, în raport cu CEO-ul tău? Și crezi că diferența dintre veniturile voastre e corectă?