Vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, din nou sub reflector: de ce se recomandă renunțarea la utilizarea sa

Vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, din nou sub reflector: de ce se recomandă renunțarea la utilizarea sa

Încă din primele săptămâni de administrare, vaccinul AstraZeneca a făcut subiectul multor dezbateri, din cauza efectelor sale secundare. Acum, se pare că, din nou, se recomandă renunțarea la administrarea sa în procesul de administrare.

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat duminică că ar fi mai bine să se oprească vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 pentru toate grupele de vârstă atunci când sunt disponibile alternative, potrivit AFP. Ca referință, EMA este responsabilă, printre altele, de certificarea vaccinurilor care sunt distribuite la această oră pe teritoriul Uniunii Europene. 

Numele oficialului cu pricina este Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la EMA. Tot el a declarat ziarului italian La Stampa că vaccinul Johnson & Johnson ar trebui, de preferință, utilizat pentru cei peste 60 de ani.

Recomandările oficialului vin după ce vaccinurile cu vectori virali au fost aprobate la nivelul EMA pentru cei cu vârsta peste 18 ani. Din păcate, de mai multe ori, au dus la cheaguri de sânge după vaccinare sau tromboze. Pe lângă AstraZeneca și Johnson & Johnson, Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat și cele două vaccinuri cu ARN mesager de la Pfizer / BioNTech și Moderna.

Anunțul lui Cavaleri vine după ce Italia a restricționat sâmbătă, din nou, utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Decizia a fost motivată prin riscurile crescute asupra sănătății persoanelor tinere.

Întrebat dacă nu ar fi mai bine să interzică AstraZeneca, inclusiv pentru cei peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: „Da, și este o opțiune pe care multe țări, precum Franța și Germania, o iau în considerare în lumina disponibilității crescute a vaccinurilor ARN. Cu toate acestea, incidentele au fost foarte rare și s-au întâmplat după prima doză. Este adevărat că există mai puține date despre a doua doză, dar în Marea Britanie (programul de vaccinare) merge bine.”

În ceea ce privește motivul pentru care unele țări preferă să restricționeze vaccinul AstraZeneca la vârstnici, explicația oficialului EMA a fost una simplă. „La tineri, riscul de a fi bolnav scade, iar mesajul pentru ei ar putea fi să folosească de preferință vaccinuri ARN mesager, dar alegerea este lăsată fiecărui stat”, a concluzionat Cavaleri.