Unul dintre cei mai vechi arbori genealogici, refăcut în premieră mondială: ce s-a descoperit
Omenirea asistă, în această perioadă, la o desfășurare incredibilă de forțe din parte oamenilor de știință și arheologilor de elită ai lumii.
Aceștia tocmai au reușit performanța notabilă de a reface unul dintre cei mai vechi arbori genealogici cartografiați vreodată.
Totul a pornit de la un mormânt vechi de 6.000 de ani
De o vechime absolut impresionantă, mormântul acesta, descoperit în Anglia, găzduiește rămășițele trupești ale 27 de persoane, membri ai unei familii.
Datorită evoluției tehnologiei ADN, oamenii de știință au descoperit faptul că au în față o descendență de cinci generații, acestea având originea dintr-un bărbat și patru femei.
Cercetătorii au extras ADN-ul din oasele și dinții a 35 de indivizi îngropați la Hazleton North, în regiunea Cotswolds-Severn, Anglia. Ei au descoperit că 27 dintre ei erau rude biologice apropiate și proveneau din cinci generații continue dintr-o singură familie extinsă.
Se pare că aaliza reconstruiește unul dintre cei mai vechi arbori genealogic cartografiați vreodată, a spus Iñigo Olalde, genetician al populației de la Universitatea Bascilor din Bilbao, Spania, și unul dintre autorii principali ai unui studiu publicat marți (22 decembrie) în revista Nature.
„Acest studiu este important pentru că este primul arbore genealogic mare pe care îl obținem din preistorie”, a spus el. „Dar probabil în următoarele câteva luni sau un an, vom primi mult mai multe”, spun oamenii de știință.
Descoperirile oamenilor de știință cuprind și spectrul cultural. E fascinant să observăm, cu dovezi arheologice clare, modalitate în care oamenii care trăiau aproximativ în anul 5.700 î.Hr, urmau anumite ritualuri și tradiții. În acest sens, trebuie notat că bărbații erau de obicei îngropați lângă tații și frații lor. Această descoperire a sugerat că descendența a fost pe linie paternă – cu alte cuvinte, generațiile ulterioare au fost legate acolo de generația cea mai timpurie prin rudele lor masculine, au spus cercetătorii.
Totodată, trebuie menționat că mormântul despre care vorbim a fost împărțit în două camere în formă de L, situate în nordul și sudul structurii, iar alegerea camerei în care au fost îngropați indivizii depindea de femeile din prima generație din care provin – descendenții a două dintre ele au fost îngropați în camera de nord, iar urmașii celorlalte două femei au fost înmormântați în camera de sud.