Ce fac românii care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca: Gheorghiță, lămuriri suplimentare

Ce fac românii care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca: Gheorghiță, lămuriri suplimentare

Reticența față de vaccinarea cu AstraZeneca a atins cote alarmante în România, iar Valeriu Gheorghiță încearcă să explice ce se întâmplă cu cei care refuză a doua vaccinare.

Foarte mulți români și-ar dori să fac un vaccin diferit de AstraZeneca în a doua ședință de imunizare, la rapel. Pe marginea acestui subiect, Gheorghiță a oferit mai multe lămuriri într-o intervenție la TVR.

„Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…)

Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”.

Oficialul a încercat să calmeze populația reticentă la AstraZeneca cu câteva statistici simple, din țările în care un număr important de persoane au fost vaccinate cu a doua doză de vaccin dezvoltat în colaborare cu Oxford.

„Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (…) Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu”, a afirmat Gheorghiţă.

În final, șeful campaniei de vaccinare din România a insistat pe faptul că înțelege reticența la vaccinarea cu AstraZeneca și o consideră firească. ”Neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aş putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Au fost ţări care au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca. (…)

Au fost ţări care au suspendat temporar un anumit lot, şi România a luat această decizie, şi ţări care au decis să continue. Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date ştiinţifice, dar au luat măsuri diferite. Iar astăzi, cred că e momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor ţărilor europene. Ne dorim cu toţii acest lucru (…) aşa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin. Până la urmă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, care sunt indiscutabil mai mari decât riscurile acestei boli”, a concluzionat Gheorghiță