18 feb. 2021 | 08:00

Ungurii, maeștri la furt de fonduri europene: nici România nu se lasă mai prejos

CHESTII
Ungurii, maeștri la furt de fonduri europene: nici România nu se lasă mai prejos

Probabil că ai auzit de multe ori informații despre ”combinațiile” cu fonduri europene. Se pare însă că românii nu sunt chiar cei mai pricepuți la furtul acestor bani de la Bruxelles. Ungurii ”ne dau clasă”.

Oficiul European de Luptă Antifraudă are o viziune foarte clară asupra țărilor din UE, când vine vorba de modul în care se utilizează banii europeni. Partea tristă este că aceeași autoritate atrage atenția asupra modului aproape șocant în care se fură acești bani.

Dacă trăiești în România de ceva timp, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că țara noastră este pe podium, când vine vorba de acest subiect. Nu te-ai aștepta probabil să ocupe poziția a doua, dar țara condusă cu o mână de fier de Viktor Orban este lider la această oră. Dacă ar fi să fim corecți, de fapt, românii sunt pe primul loc la numărul de fraude, dar pe locul doi la suma furată. Aici câștigă Ungaria, de fapt.

România conduce în clasamentul cazurilor descoperite în 2019 de Oficiul European de Luptă Antifraudă cu 11 cazuri. Majoritatea țărilor au câte două-trei. Mult peste medie sunt italienii, grecii, polonezii și bulgarii. Pe locul șase în clasament, ungurii au cazuri mai puține decât noi, dar sunt cele mai importante ca sume.

Uniunea Europeană le-a cerut ungurilor să-și schimbe legea privind achizițiile publice finanțate din fonduri europene, conform unor date obținute de Reuters. E un document care vorbește despre „o concurență insuficientă”, „nereguli sistemice” și „cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale în 2019”.

Dacă tot l-am menționat pe Orban, cel mai celebru dosar analizat de Oficiul European de Luptă Antifraudă îl vizează chiar pe ginerele premierului maghiar. Acesta conduce o firmă de modernizare a iluminatului stradal și, după ce s-a bucurat de obținerea unui contract de 40 de milioane de euro, inspectori au descoperi nereguli grave, conform Wall Street Journal.

La nivel local, dacă ești curios de prejudiciile cele mai mari cu fonduri europene, există o listă clară:

  • fraudă firme paravan controlate de italieni – 30 de milioane de euro
  • cazul TelDrum – 31 de milioane de lei
  • lucrări canalizare Satu Mare – 6 milioane de euro
  • proiecte false în agricultură – 1,4 milioane de euro

Cel mai mare prejudiciu, cel de 30 de milioane de euro, a fost făcut de niște italieni. Aceștia controlau mai multe firme paravan înregistrate în România. Pe poziția a doua se află dosarul TelDrum, unde paguba e de 31 de milioane de lei și în care Liviu Dragnea este inculpat. La Satu Mare, OLAF a descoperit o fraudă de 6 milioane de euro, la lucrările pentru canalizare. Mai e anchetat și un prejudiciu de 1,4 milioane de euro bani luați pentru a construi ferme de acvacultură în zone unde nu există apă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele