11 aug. 2021 | 15:15

Unde sunt cei mai productivi oameni din lume: pe ce loc se află România la bani pe oră

ACTUALITATE
Unde sunt cei mai productivi oameni din lume: pe ce loc se află România la bani pe oră

De multe ori s-a promovat ideea că românii lucrează foarte mult. Dar, această informație nu este corelată cu calitatea muncii pe care o prestează.

Productivitatea muncii la nivel mondial diferă de la o regiune la alta.

Sunt muncitori care lucrează 40 de ore/săptămână dar produc un PIB de 25 euro/zi, iar la capătul celălalt, sunt cei care lucrează 38 de ore/săptămână și produc 40 de euro/oră.

Deci, nu e suficient doar să fi prezenta la locul de muncă. E foarte important să lucrezi și să fi eficient.

Statisticile OECD ne arată care sunt cele mai eficiente state în funcție de productivitatea medie orară.

Care este productivitatea la români față de alte state ale lumii?

Topul statelor a căror eficiență este maximă la locul de muncă.

  1. Norvegia are cea mai mare productivitatea pe oră  din lume cu 75,08 USD/oră și cea mai mică medie lucru, cu 38,0 ore pe săptămână. Echilibrul dintre viața profesională și viața personală este foarte apreciat în țara fiordurilor, iar familia are prioritate în fața muncii.
  2. Luxemburg este al doilea stat cu o medie  la fel de ridicată, de 73,22 USD și 40 ore/săptămână. Principala sursă pentru nivelurile ridicate de productivitate ale Luxemburgului este din sectorul său financiar.
  3. Statele Unite urcă pe a treia treaptă a podiumului cu 67,32 USD/ora și 41,5 ore/săptămână, dar din nefericire sunt mulți americani care trăiesc pentru a lucra în loc să lucreze pentru a trăi.
  4. Belgia cu 38,8 ore/săptămână produc 60,98 USD/oră. Angajații  belgieni au abilități puternice și sunt foarte educați, permițându-și să se bucure de salarii mari, inegalități relativ scăzute și un echilibru excelent între viața profesională și viața personală.
  5. Olanda se află și ea în top 5 cele mai productive tări cu media de 60,06 USD la 37,3 ore/săptămână. Olandezii au, de asemenea, unele dintre cele mai bune echilibre dintre muncă și viață din lume.
  6. Franța contribuie la PIB cu 59,24 USD/oră la 38,9 de ore lucrate pe săptămână. Productivitatea Franței este cu aproximativ 25% mai mare decât media OCDE și media UE.
  7. Germania este una dintre cele mai avansate țări din punct de vedere tehnologic la nivel global. Productivitatea ei este de 57,36 USD/oră.
  8. Irlanda cu un număr mare de companii multinaționale are 56,05 USD/oră la 39,7 ore lucrate pe săptămână.
  9. Australia nou intrată în top cu productivitate de 55,87 USD, dar cu ore lucrate pe săptămână de 41,08. Mai mult, 13% dintre Australieni lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână.

La capătul celălalt al scalei, cu cifre aproape de necrezut sunt: Bangladesh (1,98 USD), India (3,4 USD), Sri Lanka (6,85 USD), Thailanda (8,54 USD), Armenia (10 USD), Brazilia (10,78 USD) și Peru (10,99 USD).

România nu se poate lăuda cu o cifră prea bună, având doar 15,46 USD PIB/oră în prețuri comparate.

Așadar, productivitatea orară mare vine din statele unde se lucrează mai puține ore și prin urmare calitatea vieții este mai ridicată.