14 oct. 2021 | 08:09

Unde se face Bitcoin: un nou lider mondial a ieșit la iveală, după restricțiile din China

ACTUALITATE
Unde se face Bitcoin: un nou lider mondial a ieșit la iveală, după restricțiile din China

Criptomonedele au trecut printr-o perioadă foarte neagră în ultimele săptămâni, cu mici excepții. O parte dintre probleme s-au datorat restricțiilor semnificative legate de minat introduse în China. Acum, însă, lucrurile arată semnificativ mai bine. Avem un nou lider în piață.

Companiile americane care se ocupă cu minarea de bitcoin sunt în prezent lideri mondiali în domeniul realizării de criptomonede. În același timp, în China, această activitate a dispărut aproape complet în decurs de câteva luni. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în prima parte a acestei săptămâni de către Universitatea Cambridge, conform AFPT.

Minarea de bitcoin, o mină de aur pentru americani

Minarea de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe cu ajutorul unor sisteme foarte performante cu un impact energetic semnificativ. În teorie, această activitate este deschisă tuturor pe o rețea descentralizată și se recompensează prin emiterea de noi criptomonede. În practică, pentru a ajunge să faci bani prin acest mecanism, trebuie să faci niște investiții fabuloase.

„Noile date, care acoperă perioada până la finele lunii august, arată că SUA concentrează 35,4% din activităţile de minare de bitcoin, faţă de 16,8% la finele lunii aprilie, urmate de Kazahstan, cu 18,1% (comparativ cu 8,2%) şi Rusia cu 11% (faţă de 6,8%)”, a comentat autorul studiului Michel Rauchs.

Ca să înțelegi mai bine impactul energetic al acestei activități, merită să ai în vedere că aproximativ 0,45% din producția globală de electricitate se consumă în fiecare moment pentru realizarea criptomonede precum bitcoin. Valoarea este mai mare decât consumul uzual al unei țări precum Filipine, atrage atenția Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

În trecut, China a reprezentat centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum foarte mare de energie. Multe firme chineze dedicate acestei activități utilizau energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător.

„Consecinţa directă a acţiunilor Guvernului chinez a fost o scădere mondială cu 38%” a participării minerilor în reţeaua bitcoin, subliniază Michel Rauchs. „Aceasta reprezintă echivalentul ponderii Chinei înaintea măsurilor guvernamentale, ceea ce sugerează că minerii chinezi şi-au încetat operaţiunile, toţi în acelaşi timp”, adaugă Rauchs.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele