21 dec. 2021 | 13:55

Unde mergem anul acesta: top destinații turistice 2021, de Crăciun

ACTUALITATE
Unde mergem anul acesta: top destinații turistice 2021, de Crăciun

Cum până la Crăciun nu mai e mult, cel mai probabil că știm deja unde vom merge pentru a experimenta din plin tradiția românească. În cazul în care încă nu v-ați făcut planuri, puteți lua în calcul următoarele destinații turistice, perfecte pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

De Crăciun ne dorim liniște, vreme bună și bucurie, însă și timp de calitate petrecut alături de prieteni și familie. În această perioadă avem tendința de a ne reapropia de tradițiile strămoșești, cele care ne amintesc de copilărie, acea perioadă în care habar nu aveam ce sunt grijile sau cum se manifestă stresul.

Maramureșul, mereu primitor de Crăciun

Se spune că oamenii din Maramureș sunt unii dintre cei mai ospitalieri români. În plus, aici încă se păstrează tradiții vechi de sute de ani, uitate în alte colțuri ale țării noastre. Acestea sunt transmise de la o generație la alta, devenind cartea de vizită a regiunii. Straie populare, colinde vechi și mâncare gustoasă, gătită „ca la bunica acasa”.

Zona Munților Apuseni, încremenită în timp

Printre puținele locuri din țară unde tradiția a rămas aproape neatinsă se numără și zona rurală a Munților Apuseni. Aici, colindatul este sfânt și respectă frumoasele obiceiuri de altădată.

Spre exemplu, în Țara Zarandului, Ţara Moţilor, însă și în zona Bradului se obișnuiește să se meargă cu Craii. Cu alte cuvinte, șase tineri întruchipează o serie de personaje: Irodul, Preotul, Îngerul şi cei trei crai: Gaşpar, Melchior şi Valtazar. Împreună, aceștia refac scena în care Craii de la Răsărit ajung în Palestina ca să-i aducă un omagiu lui Iisus Hristos, cel abia născut.

Bucovina, zona magică în care moștenirea străbunilor încă este vie

O altă zonă care nu ar trebui ratată, anul acesta, este Bucovina. Întocmai ca în Maramureș, și aici tradițiile continuă să trăiască prin tinerii satelor care au ales să nu abandoneze moștenirea străbunilor lor. În această zonă a țării există, de asemenea, colinde specifice, menite să readucă Crăciunul la stadiul de odinioară.

 

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele