25 mai 2021 | 10:35

Un astronom avertizează că un inevitabil experiment de fizică va extermina galaxia. Ne trebuie un tratat interstelar ca să evităm asta

ACTUALITATE
Un astronom avertizează că un inevitabil experiment de fizică va extermina galaxia. Ne trebuie un tratat interstelar ca să evităm asta

Dacă astăzi simți că ai o zi proastă, amintește-ți că am putea fi brusc scoși din existență de un experiment științific al unei civilizații extraterestre avansat care nu a mers cum trebuia.

Această premisă este, potrivit fostului profesor de astronomie de la Harvard, Avi Loeb – notorie pentru faptul că a insistat asupra certitudinii că diferite fenomene spațiale sunt dovezi ale vieții extraterestre.

El a scris într-o nouă publicație științifică americană că un accelerator de particule gigant și avansat ar putea crea o explozie de energie întunecată, capabilă să ardă totul în galaxie cu viteza luminii. Dacă vrem să supraviețuim, spune el, ne-am angaja într-un demers de diplomație interstelară cât mai curând posibil.

„O modalitate de a evita o catastrofă cosmică de acest tip este stabilirea unui tratat interstelar, similar Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare, semnat mai întâi în 1963 de guvernele Uniunii Sovietice, Regatului Unit și Statelor Unite”, a scris Loeb.

Acest tip de experiment interstelar ar fi sfârșitul nostru

Desigur, acest lucru nu este, probabil, o preocupare prea urgentă. Până la urmă, deocamdată ne confruntăm cu pandemii aici pe Pământ, până să ajungem la experimente interstelare.

În afară de faptul că nu există dovezi ale vieții extraterestre sub (aproape) nicio formă, o civilizație super-avansată capabilă să construiască un astfel de dispozitiv este o ipoteză destul de bizară. Mai ciudat este că nu este clar nici cum sau când am face vreun fel de pact diplomatic cu o asemenea civilizație extraterestră, când încă nici măcar nu o cunoaștem.

Loeb descrie, de asemenea, o explozie cauzată de un accelerator teoretic de particule pe care extratereștrii teoretici ar trebui să îl construiască la o scară mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar. Deci, pentru a fi clar, totul este complet ipotetic. Dar nu în totalitate nefezabil.

Dar dacă un astfel de dispozitiv ar fi construit în interiorul galaxiei noastre și ar fi pornit, ar putea alimenta un fel de bulă de energie întunecată, care s-ar extinde și distruge tot ce se află în calea sa într-un val de distrugere cosmică, nu diferit de arma din seria de jocuri video „Halo”.

„Ar fi un astfel de val de căldură un motiv de îngrijorare?”, scrie Loeb în lucrare. „Vestea proastă este că nu vom primi niciun avertisment înainte ca acest dezastru cosmic să ne lovească direct în față, deoarece niciun semnal precursor nu se poate mișca mai repede decât lumina, pentru a ne alerta asupra riscului”.

Dar tot el adaugă faptul că poate că acest experiment ar putea fi și o veste bună: „deoarece implică faptul că orice devastare rezultată ar avea loc instantaneu și ar fi la fel de surprinzătoare ca impactul Chicxulub pentru dinozauri. Nu am ști niciodată ce ne-a lovit”.