08 oct. 2021 | 12:35

Ultima descoperire a roverului Perseverance pe Marte: dovezile vieții pe Planeta Roșie

ACTUALITATE
Ultima descoperire a roverului Perseverance pe Marte: dovezile vieții pe Planeta Roșie

Roverul Perseverance continuă să facă descoperiri uimitoare pe planeta Marte. Iată ce se întâmplă cu dovezile de apă de pe Planeta Roșie, de fapt.

El a oferit recent primele rezultate științifice care confirmă că pe locul său de amartizare, carterul Jezero, a fost un lac în urmă cu trei miliarde de ani, dar și o Deltă. Acest lucru îi încurajează pe oamenii de știință să spere că în sendimente ar putea găsi materie organică, dovada vieții antice pe Planeta Roșie.

Roverul Perseverance a descoperit un lac străvechi pe Marte

Instrumentul franco-american Supercam, atașat la robotul NASA, a putut observa de la solul planetei Marte mediul craterului Jezero, un sit ales pe baza imaginilor din satelit, scrie Hotnews.

Imaginile de înaltă rezoluție confirmă indicii din observația de pe orbită: craterul, cu o suprafață de aproximativ 35 km în diametru, a adăpostit un lac închis, alimentat anterior de un râu printr-o delta. Acest lucru s-a întâmplat acum aproximativ trei miliarde de ani.

Supercam – o cameră ultra sofisticată construită în Franța – a identificat straturi de sedimente care sunt „candidați foarte buni pentru a găsi urme ale vieții antice”, a explicat CNRS în timpul prezentării către presă a rezultatelor studiului, realizat de unul dintre cercetători, Nicolas Mangold.

Aceste straturi, formate la baza unei movile de aproximativ patruzeci de metri înălțime numită Kodiak, sunt „zăcăminte fine de argilă sau nisip, care conservă mai ușor materia organică”, spune acest geolog de la Laboratorul de Planetologie și Geodinamică, citat de aceeași sursă.

”Dar să fim atenți să nu ne lăsăm purtați de val prea repede”, a avertizat el, deoarece această materie organică ar putea la fel de bine să provină din „materie carbonată inertă”, ca cea depusă de comete.

„Material organic în cratrul Jazero de pe Marte?” – materia organică produsă de organismele vii este alcătuită din amestecuri moleculare complexe de carbon, hidrogen, azot și mai rar oxigen, a detaliat Sylvestre Maurice, de la Institutul Universitar de Cercetări în Astrofizică și Planetologie Paul Sabatier din Toulouse.

Acest tip de material se găsește în adâncurile solului pământului. De aici, se confirmă interesul craterului Jezero pentru exobiologie (știința care studiază viața în univers), potrivit oamenilor de știință.

„Orice exobiolog ar visa în mod evident să găsească materie organică produsă de viețuitoarele de pe Marte!”, a comentat Christian Mustin, expert în domeniu la Centrul Național de Studii Spațiale (CNES).