15 nov. 2021 | 15:35

UE aprobă consumul unei insecte: cât de hrănitoare este, după viermele galben uscat

ACTUALITATE
UE aprobă consumul unei insecte: cât de hrănitoare este, după viermele galben uscat

Lăcustele au fost adăugate recent pe lista de alimente aprobate a Uniunii Europene, ca parte a eforturilor UE către o agricultură și diete mai durabile. Așadar, consumul acestei insecte este sigur pentru oameni.

Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lacustă migratoare), ca aliment nou. Aceasta va fi disponibilă pentru consum sub formă congelată, uscată și pulbere și este destinată să fie comercializată ca gustare sau ingredient alimentar, într-o serie de produse alimentare, informează Reuters.

Consumul acestei insecte a fost aprobat de UE

Această autorizație vine în urma unei evaluări științifice stricte de către EFSA, care a concluzionat că lăcustele migratoare sunt sigure în condițiile utilizărilor prezentate de compania solicitantă.

Produsele care conțin acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa despre potențialele reacții alergice. Această autorizare de către Comisia Europeană vine în urma unui vot pozitiv, în septembrie anul trecut, al statelor membre la care a fost depusă cererea.

Prima autorizare a unei insecte ca aliment nou a fost pentru viermii galbeni uscați. Aceasta a fost adoptată în iulie anul trecut.

Comisia Europeană a anunțat că utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment a fost aprobată de statele membre.

„Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În diverse studii, Organizația pentru Agricultură Alimentară a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană extrem de nutritivă și sănătoasă, cu conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul Strategiei Farm to Fork ca o sursă alternativă de proteine ​​care ar putea facilita trecerea către un sistem alimentar mai durabil.

Tu ai mânca așa ceva?