17 ian. 2021 | 13:22

Truc pe PlayStation 5: cum rezolvi problema cu spațiul liber ca să ai loc pentru jocuri

ACTUALITATE
Truc pe PlayStation 5: cum rezolvi problema cu spațiul liber ca să ai loc pentru jocuri

Dacă ai făcut un efort supraomenesc pentru a intra în posesia unui PlayStation 5, ar fi bine să înțelegi cum funcționează spațiul consolei. Cât ocupă jocurile, câtă memorie ai disponibilă și care este soluția pe termen lung.

Spre deosebire de toate celelalte console premergătoare, PlayStation 5 nu are un hard disk de 500 GB sau 1 TB. Nici măcar nu are un hard disk tradițional. În schimb, folosește un SSD foarte rapid cu o capacitate de 825 GB. Acesta joacă un rol foarte important în performanța consolei și a fost creat special pentru Sony.

Cu o rată de transfer de 5,5GB/s, SSD-ul din PS5 se compară cu ce îți oferă Apple în MacBook-urile sale de top, utilizând module integrate pe placa de bază. Pentru context, unele dintre cele mai rapide SSD-uri comerciale au o performanță de aproximativ 3,5 GB pe secundă. Cu alte cuvinte, dacă te gândești să-l înlocuiești pe cel din consolă, deși nu este recomandabil la această oră, ai avea din start un compromis de performanță.

Care este problema cu spațiul la PlayStation 5, de unde vine?

Sony PlayStation 5 DualSense PS5 (2)

Un PS5 are un SSD de 825GB, cu o capacitate reală de 768GB. Diferența dintre cele două valori este dată de faptul că spațiul total de fapt este egal 825.000.000.000 bytes, iar mergând de la premisa că un kilobyte are 1024 de bytes, prin împărțiri succesive, ajungi la 768GB.

Dacă această particularitate ți se pare un truc de marketing ofensator, treci peste. Se vând hard disk-uri de 16TB a căror capacitate reală, utilizabilă este de 14,55TB, deci nu trebuie neapărat să te simți furat de Sony din cauza acestui detaliu care reprezintă o practică în industrie de vreo trei decenii.

Pe de altă parte, ar trebui să te simți un pic ciudat dacă ai în vedere faptul că, după pornirea consolei și instalarea ultimelor actualizări, rămâi cu vreo 667,2GB de spațiu utilizabil pentru jocuri, salvări, galerie media și orice alt tip de conținut pe care îl poți stocare pe PS5.

Valoarea de 667 GB nu sună foarte rău în sine, dar dacă o pui în contextul dimensiunii medii a unui joc de ultimă generație, există posibilitatea să te panichezi un pic. Mai jos voi lista dimensiunile celor mai populare jocuri pe care s-ar putea să le dorești instalate pe cea mai nouă consolă Sony.

  • Assassin’s Creed Valhalla – 41.79GB
  • Astro’s Playroom – 10.34GB
  • Borderlands 3 – 49.64GB
  • Bugsnax – 8.19GB
  • Call of Duty Black Ops Cold War – 225.3GB
  • Demon’s Souls – 52.09GB
  • Devil May Cry 5 Special Edition – 42.44GB
  • Dirt 5 – 46.52GB
  • Fortnite – 42.66GB
  • Godfall – 22.45GB
  • Maneater – 11.22GB
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – 52.56GB
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Launch Edition care include și Spider-Man Remastered pentru PS5 – 105GB
  • Mortal Kombat 11 – 84.21GB
  • NBA 2K21 – 96.56GB
  • Overcooked! All You Can Eat – 6.80GB
  • Sackboy: A Big Adventure – 30.44GB
  • Watch Dogs Legion – 35.73GB

Este important de reținut că aceste valori desprinse din PlayStation Store nu iau în calcul actualizări ulterioare lansării, update-uri care s-ar putea să mărească și mai multe spațiul ocupat. În același timp, nu este exclus să-l micșoreze.

Dacă ești curios cât spațiu ai tu pe consola din dotare, accesează meniul Settings și intră la secțiunea Storage, optează pentru Console Storage și ar trebui să vezi spațiul consolei defalcat pe ”consumatori”.

Cum rezolvi problema spațiului la PlayStation 5, de la șters conținut până la hard disk-uri externe

Sony PlayStation 5 impresii (2)

Având în vedere că există o mână de jocuri create special pentru PlayStation 5 sau optimizate pentru noua consolă, sunt șanse mari să te joci câteva titluri care au fost create pentru PS4. Acestea din urmă poate fi foarte ușor mutate după instalare pe un hard disk extern și accesate de acolo.

Pentru a fi însă un pic mai sprintene, sfatul meu este să faci o investiție într-un SSD extern precum Samsung T5 sau T7 Touch, Seagate Firecuda SSD, WD_Black P50 NVMe SSD, Sandisk Extreme Portable SSD sau Gtech G-Drive Mobile SSD. Toate acestea sunt disponibile în mai multe capacități de stocare și depinde de buzunarul tău ”cât vrei să te întinzi”. Important este că, după o astfel de achiziție, ai rezolvat problema spațiului disponibil în ceea ce privește stocarea jocurilor de PlayStation 4 pe care le joci pe PS5. 

Dacă îți face ”fițe” când conectezi noul hard disk sau SSD extern la consolă, conectează-l la portul USB din spatele consolei, oricum arată mai bine ascuns. Un mediu de stocare extern pe care plănuiești să-l folosești pentru jocuri de PlayStation trebuie reformatat în acest scop și nu-l mai poți reconecta la un la laptop sau TV decât după altă reformatare completă. Partea bună este că nu trebuie să sapi prea adânc prin meniuri pentru această opțiune pe PS5. În schimb, ar trebui să vezi o notificare în acest sens imediat după ce ai conectat hard disk-ul sau SSD-ul extern.

După formatare, rămâne mutarea efectivă a jocurilor. Din același meniu Storage pe care îl găsești în Settings, dacă ai procedat corect, ar trebui să vezi o listă cu titlurile pe care le poți muta. Bifează-le pe cele dorite, accesează meniu din dreapta printr-o mișcare în stânga de pe stick-ul analog și alege Move. Așteaptă, nu poți face nimic pe consolă până nu termină. Salvările, capturile de ecran foto/video nu pot fi copiate pe unitatea externă.

Dacă te vei juca multe jocuri de PS4 pe PS5, poți alege să le instalezi în permanență pe hard disk-ul extern. Din secțiunea External Storage a meniului Storage din Settings există o bifă în acest sens. Activeaz-o.

Sony PlayStation 5 impresii (7)

Ca un detaliu interesant, mai multe jocuri de PS4 pe care le poți juca pe PlayStation 5 sau invers sunt mai mici pe noua consolă Sony. Spider-Man: Miles Morales, de exemplu, ocupă 39GB pe PS5 și 52GB pe PlayStation 4. Sackboy: A big adventure are 35GB pe PS4 și 30GB pe noua consolă. Până și Assassin`s Creed Valhalla este mai mic, dar doar cu un 1GB. În teorie, când îți cumperi/instalezi un joc, poți alege dacă vrei varianta de PS4 sau PS5. Ai grijă să verifici spațiul ocupat în descrierea jocului, înainte să iei o decizie.

În situația în care nu ai neapărat o afinitate pentru capturi video ale performanței tale din jocuri, le poți dezactiva și vei economisi destul de mult spațiu. În acest scop, din Settings, intră la Captures and Broadcasts, deschide Trophies și accesează secțiunea Save Trophy Videos. Dezactivează înregistrările video ale trofeelor.

Celelalte capturi le poți dezactiva tot din Captures and Broadcasts după ce ai intrat la Captures. În secțiunea Video Clip Format, asigură-te că este activată înregistrarea manuală și bifează 1920 x 1080 pixeli. Nu cred că te ajută foarte mult să faci filmări din jocuri în 4K, pe lângă faptul că s-ar putea ca această opțiune să-ți influențeze și performanța jocului. Ca un detaliu interesant, particularitățile legate de rezoluție la poți schimba și în timpul jocului, din meniul Share, alegând ultima opțiune din dreapta.

Apropo de clipuri, tocmai pentru că pot ocupa o cantitate semnificativă de spațiu, degeaba ai dezactivat imortalizarea lor de acum înainte, dacă ai deja foarte multe înregistrate. Acelea trebuie de asemenea șterse, dacă știi de unde. Intră în Game Library sau librăria ta de jocuri și mergi până la capăt. O să vezi o icoană cu o cameră pe un cadran alb. Aceea este Media Gallery.

Deschide meniul respectiv, intră la Trophies, iar în stânga ar trebui să vezi două icoane, accesează pe prima de sus, cu o săgeată și trei linii. Optează pentru sortarea după dimensiune. Bifeaz-o și pe cea de mai jos pentru a facilita selecția rapidă. Alege clipurile fără de care poți să trăiești, deschide meniul din dreapta și optează pentru Delete. Nu uita că, în orice moment, le poți copia și pe un Stick USB dacă îl conectezi în prealabil la unul dintre porturile USB ale consolei.

Când vei putea să mărești permanent memoria internă a PS5

Sony PlayStation 5 controller DualSense

Cu ceva timp înainte de lansarea efectivă a noii console PlayStation 5, Sony a atras atenția asupra faptului că, la un moment dat, vei putea să-ți extinzi memoria internă a gadgetului cu un SSD M.2 de tip NVMe, ultra rapid. Din păcate, acel proiect se pare că a fost pus un pic pe pauză, probabil până se va remedia problema mult mai arzătoare a stocurilor de console în fiecare colț al mapamondului.

Practic, mai avem un pic de așteptat până când Sony va certifica unul, două sau cinci SSD-uri pentru a fi compatibile cu PS5. Acea certificare este foarte importantă pentru că asigură un grad sporit de compatibilitate cu noul PlayStation. Altfel, este ca și cum pui un card microSD ieftin și lent într-un Galaxy Note de ultimă generație. Îți merge, dar îți merge prost, iar când filmezi s-ar putea să se sacadeze filmarea.

Western Digital promite că ale sale SN850 NVMe SSD sunt compatibile cu PlayStation 5 și costă aproximativ 150 de dolari în versiunea de 500GB, 230 de dolari pentru 1TB și 450 de dolari pentru 2TB. Deși sună bine și s-ar putea să-ți rezolve o serie de probleme, până să te gândești la un upgrade al soluției de stocare din PS5, așteaptă confirmare Sony și pune în aplicare unul dintre trucurile pe care le-am detaliat mai sus.

În final, japonezii au făcut o treabă foarte bună cu noua lor consolă, dar spațiul de stocare s-ar putea să devină o sursă de stres mai devreme decât mai târziu. Dacă rămâi fără spațiu, nu neglija nici ideea ștergerii jocurilor pe care le-ai terminat sau pe care nu plănuiești să le reiei curând.

Cu conexiunile rapide la internet pe care mulți dintre noi le au acasă, le poți reinstala relativ rapid din PlayStation Store, iar salvările sunt păstrate oricum în cloudul Sony aferent contului tău de PlayStation Network. În această categorie intră și Astro`s Playroom, pe care este foarte important să-l încerci pe PS5, dar având în vedere că ocupă peste 10 GB, ar fi bine să-l ștergi după. Din Settings, intră la Storage, accesează Console Storage și selectează Games and Apps. Bifează Astro`s Playroom și optează pentru Delete. Îl poți descărca din nou, oricând.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele