Trenul Connecting Europe Express ajunge și în România. Cu ce viteză va putea merge în țara noastră, fată de Europa

Trenul Connecting Europe Express ajunge și în România. Cu ce viteză va putea merge în țara noastră, fată de Europa

Trenul Connecting Europe Express ajunge vineri dimineață în România. El va străbate 900 de kilometri până duminică dimineață când va  ieși din țară.

Trenul special Connecting Europe Express a parcurs, joi, 400 km între Sofia și Ruse. La Sofia a fost reatașat și vagonul francez SNCF care se defectase acum câteva zile la Zagreb. Va ajunge la Giurgiu la 9.55 și va staționa 27 de minute.

Pe unde va merge trenul în România?

Apoi se îndreaptă spre București, via Videle, sosirea la Gara de Nord fiind programată la 12.21. Sâmbătă va pleca din București iar prima oprire va fi la Brașov. Duminică, ieșirea din țară o va face pe la Tecuci.

Trenul Connecting Europe Express a parcurs uneori fără oprire și distanțe de peste 500 km. Timpul de parcurs este un bun indiciu despre cum se circulă în țara prin care trece. Timpul parcurs în România este mai bun decât cel realizat de trenurile autohtone.

În România va trece prin multe zone neelectrificate și cu viteze medii de sub 60 km/h. Porțiunile cele mai rapide pe care le-a parcurs în Europa Centrală au fost în Austria și Germania, iar în Europa de Sud-Est au fost în Grecia. Aici trenul a rulat 500 km cu medii de peste 120 km/h. În Europa de Vest au fost lungi porțiunile cu medii de peste 100 km/h. Trenul special are în componența sa vagoane normale, vagoane de conferințe, restaurant, vagon de dormit și vagon panoramic.

În călătoria sa pot apărea și multe neprevăzute. În Croația, de exemplu, s-a stricat unul dintre vagoane și a fost scos din componența trenului. Astfel că timpul petrecut pentru asta, a decalat programarea cu 40 de minute.

Connecting Europe Express va traversa în total 26 de țări în drumul său care a început pe 2 septembrie la Lisabona. Călătoria se va încheia pe 7 octombrie, la Paris. Trenul special marchează ”Anul Căilor Ferate”.  Un tren a parcurs Portugalia și Spania, cel care ajunge la noi va parcurge Europa Continentală, iar un alt tren va parcurge țările baltice.

Citește și: