14 ian. 2021 | 15:52

Trei setări de făcut pe WhatsApp ca să folosești serviciul fără mari bătăi de cap

ACTUALITATE
Trei setări de făcut pe WhatsApp ca să folosești serviciul fără mari bătăi de cap

Dacă ești utilizator WhatsApp, știi deja despre modificările confidențialității platformei de mesagerie. Mulți specialiști sugerează chiar să treci la alte alternative. Vestea bună este că nu trebuie să faci neapărat acest lucru.

WhatsApp se schimbă. Platforma de mesagerie a confirmat modificările anunțate pentru prima dată în octombrie, care deschid partajarea suplimentară a datelor cu Facebook. Ideea că cel mai mare messenger privat din lume va partaja date cu cea mai nemiloasă mașinărie de date din lume a determinat o reacție negativă. Downloadările aplicațiilor concurente sunt în creștere.

Însă WhatsApp este încă în regulă de utilizat. Vestea proastă este că trebuie să alocu puțin timp ca să schimbi aceste setări critice, pentru a te menține în siguranță în continuare.

Ce trebuie să faci ca să fii (mai) în siguranță pe WhatsApp

În primul rând, trebuie să oprești conținutul rău intenționat care-ți este trimis pe WhatsApp să-ți infecteze telefonul cu malware, evitând linkurile și documentele atașate necunoscute. De asemenea, trebuie să dezactivezi opțiunea de salvare automată a imaginilor în albumul foto sau galeria telefonului. Fișierele imagine pot fi create cu amenințări încorporate, iar într-o lume a conținutului partajat viral, nu vrei să acorzi acces tuturor acestor fișiere necunoscute la telefon.

Mult mai important, există alte două setări care chiar îți pun în pericol confidențialitatea și pe care ar trebui să le modifici chiar acum. Spre deosebire de noile condiții de modificare a serviciilor, acestea îți pun în pericol și conținutul mesajului real.

Cel mai mare risc pe care îl ai pe WhatsApp este să ți se deturneze contul – acesta este un flagel continuu care afectează un număr înfricoșător de oameni în fiecare săptămână.

Și, deși un atacator care preia contul tău nu va avea acces la istoricul mesajelor anterioare, va primi toate mesajele care-ți sunt trimise în timp ce-ți controlează contul și-ți vor vedea contactele în fiecare dintre grupurile tale și în orice mesaje noi primite.

Hackul funcționează înșelându-te în partajarea mesajului SMS pe care WhatsApp îl trimite când îți activezi contul pe un telefon nou. Hackerii instalează WhatsApp și introduc numărul de telefon pe dispozitivul lor. Apoi primești un text cu un cod din șase cifre și ei folosesc contul deja deturnat al unuia dintre prietenii tăi pentru a-ți trimite un mesaj și a cere codul, despre care spun că a fost destinat lor. De îndată ce o faci, îți pierzi contul.

Până când Facebook va integra toate aplicațiile într-una singură, aceste setări sunt cele mai bune pentru confidențialitatea ta

Îți vei recupera contul, dar va dura ceva timp. Și dacă atacatorul adaugă o securitate suplimentară contului tău, atunci poți rămâne fără WhatsApp o săptămână sau mai mult. Acest risc este ușor de prevenit. Tot ce trebuie să faci este să adaugi un număr PIN în aplicația ta. Fără acesta, un atacator nu-ți poate deturna contul, chiar dacă obține codul SMS respectiv. Setarea personală a acestui cod PIN, dacă nu ai făcut-o, permite unui atacator să-ți îngreuneze reactivarea contului de WhatsApp.

Și, în cele din urmă, ajungem la cea mai mare problemă din confidențialitatea WhatsApp – copiile de rezervă. În timp ce mesajele tale de pe WhatsApp sunt criptate end-to-end, pe măsură ce sunt trimise și protejate de securitatea telefonului atunci când sunt recepționate sau salvate, dacă utilizezi opțiunea WhatsApp pentru a face o copie de rezervă a istoricului tău de chat, fie în cloud Apple, fie în Google, atunci acele copii de siguranță nu sunt protejate de criptarea end-to-end.

Nu există afirmații serioase că conținutul tău este analizat în cloud, dar acesta poate fi accesat de Apple sau Google, invalidând scopul criptării end-to-end a WhatsApp.

Așadar, continuă să folosești WhatsApp, cel puțin deocamdată. Așa cum explică platforma, publicată ca răspuns la reacția pe care a determinat-o cu modificarea forțată a termenilor, este vorba despre servicii de afaceri, ajutând companiile să folosească WhatsApp pentru a=ți trimite mesaje și a-ți vinde produse. Aceasta este adevărata schimbare pe care o face WhatsApp – comercializarea platformei.