Trebuie să ștergi Google Chrome de pe telefon: avertisment important pentru miliarde de utilizatori de smartphone
În timp ce majoritatea utilizatorilor de smartphone sunt îngrijorați de informațiile pe care Facebook le colectează despre tine, Google Chrome pare să fie semnificativ mai periculos. Nu de alta, dar colectează datele și le partajează cu toate site-urile pe care le accesezi din browser, inclusiv cu Facebook.
Un expert în securitate cibernetică, citat de Forbes, atrage atenția asupra unei probleme foarte grave legate de modul în care funcționează Google Chrome pe telefoane, de informațiile la care are acces și de modul în care partajează acele informații, fără acordul explicit al utilizatorilor. Varianta scurtă la această problemă este că ar fi bine să ștergi browserul Google de pe telefon. Varianta lungă o voi explica mai jos.
Dear #Android users,
Chrome shares your motion sensor with all the websites you visit by default.
This video shows how you can disable it. Please do it now.
You can learn more about this here:https://t.co/zMbPpuX3VH#CyberSecurity #Privacy pic.twitter.com/riWNQUfxKB— Mysk ???? (@mysk_co) October 29, 2021
Google Chrome trebuie șters: ce știe despre tine și ce face cu acele informații
În timp ce încasările Facebook au fost grav afectate de restricțiile de intimitate introduse de Apple în cea mai recentă versiune de iOS, reclamele Google continuă să fie mai profitabile ca niciodată. Explicația este simplă. Criteriile pe care îți sunt servite acele reclame sunt mai precise ca niciodată. Dintr-un punct de vedere, așa îți dai seama că, în final, gigantul din Mountain View ar putea fi cea mai mare amenințare la adresa intimității tale.
Problema de această dată pleacă de la informațiile înregistrate de accelerometru și giroscop, date pentru care o aplicație nu trebuie să-ți ceară acordul explicit, dar le poate folosi nestingherit, da mai departe. Deși ai crede că acei senzori sunt utili doar pentru a depista modul în care miști sau rotești telefonul, cercetătorii au reușit să extragă date mult mai precise.
De exemplu, un site pe care îl accesezi prin Google Chrome poate să știe nu doar dacă stai întins în pat, pe scaun, dacă mergi sau pedalezi. Poate și să-ți măsoare pașii. Datorită barometrului din iPhone și alte telefoane mobile, aceeași pagină web poate să măsoare presiunea atmosferică sau altitudinea și să știe unde te afli, dacă circuli cu trenul, cu avionul sau cu autobuzul. Cercetătorii au găsit și moduri prin care să-ți estimeze ritmul cardiac sau rata de respirație din același accelerometru. Mai multe particularități despre acest mecanism, găsești aici.