Toyota a prezentat primul vehicul exclusiv electric: cum concurează cu Tesla

Toyota a prezentat primul vehicul exclusiv electric: cum concurează cu Tesla

Toyota a prezentat primul vehicul al mărcii dezvoltat exclusiv pentru propulsia electrică.

SUV-ul bZ4X este primul din seria de șapte vehicule care va compune familia bZ. „Acesta este primul model de serie dezvoltat de Toyota în întregime ca vehicul 100% electric sau BEV”, mai mult, este prima mașină care utilizează noua platformă e-TNGA dedicată exclusiv modelelor 100% electrice.

Toyota continuă să descrie noul model ca fiind „spațios și confortabil, disponibil cu un nou sistem de tracțiune integrală care oferă o manevrabilitate și performanță de top în teren, cu motoare electrice separate pentru fiecare axă”.

Acesta are capabilitatea de a transporta până la cinci persoane și beneficiază de o autonomie maximă de circa 450 km și un pachet de baterii de 71,4 kWh care, conform inginerilor niponi „chiar și după 10 ani de condus, va funcționa la 90% din performanța inițială*. Cu toate acestea, producătorul detaliază această „performanță inițială” explicând că valoarea este estimată în timpul dezvoltării și trebuie interpretată ca acoperitoare pentru maximum 240.000 de kilometri.

Trecerea la mașini 100% electrice

Datele tehnice furnizate de Toyota în momentul lansării SUV-ului electric bZ4X arată că mașina are dimensiuni apropiate de cele ale modelului RAV4, față de care are totuși un ampatament mai lung cu 16 cm și o înălțime redusă cu 8,5 cm. Cu toate scaunele în poziție normală, portbagajul asigură o capacitate de 425 de litri.

Varianta cu tracțiune pe puntea față pune la dispoziția șoferului 150 kW 204 CP, și poate accelera de la 0 la 100 km/h în 8,4 secunde, în timp ce doritorii de tracțiune integrală au la dispoziție 217 CP și 336 Nm.

Printre inovațiile dezvăluite de Toyota cu ocazial lansării SUV-ului electric bZ4X se numără și sistemul de direcție „steer-by-wire”, plafon care captează energia soarelui și poate adăuga anual circa 1.800 km la autonomie și a treia generație a sistemului de siguranță Toyota Safety Sense.

Toyota bZ4X este primul model din noua familie bZ sau beyond Zero a mărcii japoneze care este „centrată în întregime pe om, concepută pentru a ajuta clienții să facă trecerea la BEV fără compromisuri sau inconveniențe”.

Citește și: