13 apr. 2021 | 08:00

Toți șoferii trebuie să știe: vei putea rămâne cu permisul de conducere, chiar dacă îți este suspendat

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe: vei putea rămâne cu permisul de conducere, chiar dacă îți este suspendat

Un proiect legislativ surprinzător ar putea permite șoferilor români să rămână cu permisul de conducere și, implicit, cu dreptul de a se afla la volan, după ce le-a fost suspendat.

Noua inițiativă legislativă se aplică în mod exclusiv celor cărora le-a fost suspendat carnetul de conducere din cauza vitezei excesive, cu condiția să nu fi fost prinși băuți sau sub influența stupefiantelor. Aceștia vor putea amâna aplicarea pedepsei pe o perioadă de câteva luni, în cazul în care au argumente întemeiate că nu este momentul ideal de a-și pierde dreptul de a conduce.

Este important de reținut că noua prevedere legislativă, dacă va fi promulgată, poate fi utilizată de mai multe ori. Șoferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere, timp de 90 de zile, din cauza depășirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h vor putea solicita, o dată pe an, la cerere, amânarea aplicării acestei sancțiuni, conform unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat.

În practică, se are în vedere completarea OUG 195/2002 în sensul că șoferii care vor fi sancționați cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, pe fondul depășirii vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita maximă admisă, vor avea posibilitatea să își aleagă o altă perioadă în care li se va aplica efectiv sancțiunea pentru fapta constatată de polițistul rutier. O cerere în acest sens trebuie să fie adresată organelor de poliție competente.

Există totuși o excepție foarte importantă de la această nouă prevedere gândită ca o favoare pentru șoferii vitezomani. Cei care au fost surprinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor vor fi singurii care nu vor putea beneficia de amânarea aplicării pedepsei.

La prima vedere, ideea amânării va favoriza mai ales șoferii profesioniști care trăiesc din această activitate și, dacă noul proiect va deveni lege, aceștia vor putea să nu-și piardă locul de muncă. În schimb, vor putea planifica concediul de odihnă în funcție de perioada în care au rămas fără carnet, pentru a nu-și pierde locul de muncă.

“(…) Sunt situaţii în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut şi nefericit, cum ar fi o  înmormântare, sau un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau un botez, situaţii când este nevoie de multe drumuri cu maşina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare”, se arată în cadrul proiectului. Ca urmare, nu doar șoferii profesioniști se pot bucura de privilegiul detaliat mai sus, ci și oamenii obișnuiți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele