17 aug. 2021 | 11:15

Toți șoferii trebuie să știe: un nou marcaj rutier te-ar putea costa scump, ce spune legea

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe: un nou marcaj rutier te-ar putea costa scump, ce spune legea

În curând în Capitală va apărea un nou semn de circulație. Conducătorii trebuie să fie atenți și să se adapteze. Semnul vizează interacțiunea șoferilor cu bicicletele și trotinetele aflate și ele pe carosabil. Astfel, în intersecții, primii trei metri după semafor vor fi rezervați pentru ei. Șoferii nu vor mai putea staționa în acest spațiu. Marcajul va fi aplicat pe asfalt cu o vopsea specială. El va avea ca semn distinct o bicicletă care va fi încadrată într-o formă dreptunghiulară.

Noul marcaj rutier va avea o lungime de 3 metri. El va fi aplicat pe spațiul ocupat acum de prima mașină aflată la semafor. Șoferii sunt obligați să dea prioritate și să nu ocupe acest spațiu. Conducătorii de biciclete și trotinete vor fi mai în siguranță odată cu această schimbare. După ce vor ajunge pe marcajul destinat lor vor putea să demareze primii de la stop. Un avantaj este că în spațiul destinat lor se pot alinia mai multe biciclete sau o trotinetete.

Noul semnal rutier își va face apariția pe toate bulevardele mari din București în cel mult 2 luni. Marcajul, de inspirație Vieneză, vrea să fie o formă de protecție pentru conducătorii de biciclete și trotinete.

Ce spun șoferii despre noul marcaj?

Șoferii se declară foarte nemulțumiți. Ei spun că Primăria Capitalei nu ar trebui să le dea bicicliștilor și trotinetiștilor prioritate pe străzi. Ei ar trebui să aibă piste speciale destinate lor.

Șoferii trebuie să fie foarte informați și să nu ignore această schimbare. Dacă aleg să ocupe spațiul alocat bicicletelor și trotinetelor vor fi pasibili de amendă. Potrivit Codului Rutier, amenda este de 725 de lei și le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile.

În ultima perioadă, numărul accidentelor cu bicicliști a crescut foarte mult. Din cauza impactului puternic, victimele provenite din astfel de accidente a crescut. noile marcaje de tip Bike Box, vor să aducă cu ele un plus de siguranță în trafic. Deci, nu uitați, linia de ”STOP” de la semafor se va muta mai în spate.