Toți șoferii români trebuie să știe pericolul din trafic: ce spun experții, care este soluția

Toți șoferii români trebuie să știe pericolul din trafic: ce spun experții, care este soluția

Oamenii sunt ființe ciudate și nicăieri nu este mai evident acest detaliu decât în trafic. Fără să-ți dai seama, din cauza unui număr infinit de factori, ajungi să te transformi atunci când ești la volan. Unii devin mai agresivi, alții mai speriați, alții mai nerăbdători. Un lucru este însă sigur, ar fi bine să nu te mai enervezi la fel de ușor.

Deși s-ar putea să-ți fi dat și tu seama până la această oră, astfel de detalii sunt mai interesante când vin din gura experților. Agresivitatea la volan este contagioasă. În momentul în care vezi oameni care strigă, înjură sau sunt gata să se ia la bătaie în trafic, este foarte probabil ca și tu să devii la fel, împreună cu alți câțiva participanți la trafic. În contextul în care o modificare a Codului Rutier pedepsește manifestările de agresivitate în trafic, o analiză a Digi24 insistă asupra faptului că s-ar putea să-ți fie un pic mai greu să te abții online decât crezi.

Agresivitatea în trafic, o normalitate în 2021

Numărul de situații în care ar trebui să te enervezi în trafic este aparent infinit. Ideal ar fi însă să-ți menții calmul. Să fii cât se poate de liniștit și să faci un efort să detensionezi o interacțiune de pe stradă. Din păcate, chiar și cei care știu că ar trebui să fie calmi, din cauza unei zile proaste sau unor cuvinte aruncate, lasă toate principiile deoparte și ajung să intre într-un conflict care, aproape niciodată, nu se termină bine.

”Este un comportament învățat, pentru că dacă observăm frecvent această reacție avem tendința să o preluăm și să îi dăm o oarecare normalitate și justificarea este: așa am procedat pentru că m-am enervat și pentru că nu mi s-a părut corect ceea ce s-a întâmplat.”, atrage atenția Keren Rosner, psiholog.

Valentin Ciobanu este expert în conducere defensivă și, în opinia sa, este foarte important să fim atenți la câteva detalii și să procedăm corect. ”Dacă ne oprim, să nu ne dăm jos din mașină și să închidem mașina, dacă situația devine periculoasă să nu ezităm să sunăm la 112. Niciodată să nu încercăm să ne apărăm singuri și să nu răspundem la manevre periculoase tot cu astfel de manevre.”, atrage atenția Ciobanu.

În final, problema este cât se poate de clară. Comportamentul agresiv în trafic se amendează în România, iar amenda maximă este de 725 de lei. După modificarea Codului Rutier, s-ar putea să scoți din buzunar până la 2900 lei. În cazuri extreme, s-ar putea să rămâi fără carnetul de conducere sau, mai rău, să te trezești cu dosar penal. Niciodată nu a fost mai important ca acum să-ți menții calmul.

Citește și: