Toți clienții Orange și Telekom trebuie să știe: anunțul de la Bruxelles pentru abonați
Orange se chinuie de ceva timp să achiziționeze o mare parte din Telekom. Pentru că este vorba de giganți care activează parțial în aceeași industrie, procesul a fost unul destul de laborios. Până și Comisia Europeană a fost nevoită să analizeze cazul.
După câteva luni de negocieri, Orange a primit aprobarea pentru a putea prelua o mare parte din activele Telekom. Punctual, grupul elen OTE a achitat nu mai puțin de 58,9 milioane de euro pe 30% din fostul Cosmote.
Ce se întâmplă cu Orange, Telekom și foști abonați la Cosmote
Grupul elen OTE a anunţat în urmă cu câteva zile, pe bursa elenă, că a plătit 58,9 milioane de euro pe 30% din acţiunile deţinute de Telekom România Communications (fostul Romtelecom) la fostul Cosmote, scrie Hotnews. Aceasta a fost singura condiţie impusă de Comisia Europeană pentru aprobarea achiziţiei de către Orange a pachetului de 54,01% din acţiunile fostului Romtelecom. Compania Orange era nevoită să cedeze controlul asupra participaţiei de 30% în fostul Cosmote, pe care ar fi ajuns să o deţină în urma tranzacţiei, fapt care ar fi afectat concurenţa.
În final, la ora actuală, OTE controlează aproape 100% din acțiunile Telekom România Mobile Communications (ex-Cosmote). Astfel, va rămâne activ pe piața locală numai pe segmentul comunicațiilor mobile, a telefoniei.
Dincolo de detaliile de fond, mai important este însă ce se va întâmpla cu clienții, în această tranziție Orange – Telekom Fix. Urmează migrarea clienților, fuziunea juridică între cele două companii. Nu trebuie omis nici faptul că statul va avea 20% din nou Orange.
Confirmările de mai sus au venit după ce Orange a obținut undă verde de la Bruxelles pentru achiziţia a 54% din Telekom România Fix, în condiţiile în care grupul elen OTE a anunţat că va cumpăra cei 30% din fostul Cosmote, singura barieră în calea tranzacţiei. Ultimii pași au fost confirmați de oficialii guvernamentali români. „Migrarea clienţilor, integrarea operaţională şi comercială şi fuziunea juridică dintre cele două companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat anul trecut între statul român şi Orange, statul român urmând să deţină 20% din noul Orange”, au confirmat surse guvernamentale pentru Hotnews.