Tinerii stau pe banii părinților: care este motivul șomajului crescut din România
Nu au românii unde să muncească sau nu vor? Patronii de la noi se luptă să angajeze români, iar Guvernul vrea să aducă mai multă forță de muncă din afară. Iată ce se întâmplă cu rata ridicată a șomajului în țara noastră.
Statul tocmai a majorat la o sută de mii contingentul lucrătorilor care pot veni din străinătate, anul viitor. Guvernul vrea să aducă cei mai mulți muncitori în țară, din 2014 încoace.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, în țara noastră, șomajul este destul de ridicat în rândul tinerilor. Aceștia preferă să stea acasă, decât să-și găsească un loc de muncă. Motivele sunt variate: nu sunt mulțumiți de salariul oferit, de locul de muncă pus la dispoziție sau, pur și simplu, nu mai sunt motivați de bonusurile și avantajele unui job.
Rata șomajului, ridicată în rândul tinerilor din România
Ca referință, în septembrie 2021, rata șomajului a fost de 5%. Cei mai afectați au sunt tinerii până în 24 de ani, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică.
Cu toate acestea, rata șomajului a scăzut cu 0,2%, spre deosebire de august 2021. Numărul șomerilor cu vârste între 15 și 74 ani a fost de 416.000, în septembrie, de la 428.000, în august, conform datelor.
Bărbații au o rată mai ridicată de șomaj decât femeile. Rata șomajului la bărbați este de 5,3%, cu 0,6% mai mare decât în cazul femeilor.
Tot din aceste date aflăm că 19,5% dintre tinerii cu vârste între 15-24 ani care și-au căutat un loc de muncă în septembrie nu au reușit să îl găsească. De asemenea, la grupa de vârstă 25-74 ani, rata șomajului a fost 4,1% – 4,2%, în cazul bărbaților. În cazul femeilor, rata șomajului a fost de 3,9%, în luna septembrie.
76,6% din numărul total estimat pentru septembrie 2021 a fost reprezentat de numărul șomerilor din categoria 25-74 de ani.
La nivel european, în septembrie 2021, rata șomajului în Uniunea Europeană a continuat să scadă. Astfel, a ajuns la 6,7%, de la 6,9%, în august 2021, și 7,7%, în septembrie 2020, potrivit datelor Eurostat.