27 apr. 2021 | 07:28

Tensiunile dintre Rusia și România, la un nivel istoric: ce ne așteaptă după gestul necugetat al țării noastre

ACTUALITATE
Tensiunile dintre Rusia și România, la un nivel istoric: ce ne așteaptă după gestul necugetat al țării noastre

Autoritățile de la București au decis ieri să declare o persoană din structurile ambasadei Rusiei în România ca fiind non grata. Asta se traduce prin expulzarea unui diplomat rus, un gest care nu va rămâne fără consecințe.

Tensiunile dintre Rusia și mai multe țări din centrul și estul Europei s-au acutizat semnificativ în ultimele săptămâni, iar România se pare că nu a putut să stea departe de această situație dificilă. Din păcate, gestul de ieri al guvernanților are șanse mari să ne coste scump. Nu de alta, dar primele ”amenințări” nu au așteptat mult pentru a veni dinspre Kremlin.

Rusia nu a rămas fără răspuns după ce România i-a declarat un diplomat persona non grata. Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la paşii corespunzători în relaţia cu Moscova, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pentru agenţia de presă oficială TASS, citată de Agerpres. „Ambasadorul României în Rusia cunoaşte bine procedura măsurilor de răspuns”, a spus Maria.

Ca referință, Autorităţile române l-au declarat luni persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului „contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”. Particularitățile gestului nu le vom afla probabil niciodată, dar le putem percepe ca o manifestare de empatie pentru gesturile similare ale altor câteva țări din regiune.

Decizia autorităților române de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, este „incontestabil una neprietenoasă”, iar Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu „măsuri relevante”, a susținut și ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin. „Această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România”, a declarat pentru agenția TASS ambasadorul. Când vine vorba de consecințele imediate ale gestului, el a mai spus că, „în conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”.

În același context, ambasadorul a menționat și circumstanțele în care i s-a adus la cunoștință că un diplomat din subordinea sa a fost expulzat din România. Șeful diplomației ruse la București a fost chemat la Ministerul român de Externe, unde a fost anunțat că un adjunct al atașatului militar din cadrul ambasadei a fost expulzat. Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice nu impune explicarea motivelor pentru astfel de demersuri, a adăugat ambasadorul Rusiei la București.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele