Te-ai vaccinat, ai scăpat de mască: prima țară care a introdus măsura controversată

Te-ai vaccinat, ai scăpat de mască: prima țară care a introdus măsura controversată

În continuare, la nivel global, vaccinarea este opțională împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, tot mai multe țări oferă beneficii suplimentare celor care acceptă să se imunizeze contra Covid-19.

Autoritățile din SUA au decis că persoanele vaccinate pot merge pe stradă fără mască. Singura excepție de la această regulă ține de situația în care te afli într-o mulțime de oameni, la un protest, un concert sau alte situații cu o aglomerație semnificativă de oameni pe metru pătrat. În rest, oficialii din domeniul sănătății de la americani consideră că ți-ai câștigat acest drept.

”Dacă sunteți complet vaccinați și doriți să participați la o mică întâlnire cu oameni care sunt vaccinați și nevaccinați (..) datele științifice arată (…) o puteți face în condiții de siguranță, fără mască”, a spus Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică americană.

„Pe de altă parte, continuăm să recomandăm purtarea măștii în locuri în aer liber aglomerate, cum ar fi stadioane pline sau concerte”, a adăugat ea în timpul unui briefing de presă. În aceste situații se recomandă purtarea măștilor pentru că pot fi prezenți mulți oameni nevaccinați și potențial expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

„Astăzi este o altă zi când putem face un pas pentru a ne întoarce la starea normală a lucrurilor”, înainte de coronavirus, a atras atenția oficialul. Pe marginea aceluiași set de circumstanțe, CDC a emis un comunicat prin care menționează că persoanele nevaccinate pot de asemenea să meargă, să alerge sau să pedaleze cu membrii familiei lor sau să participe la „mici adunări” în aer liber cu persoanele vaccinate, fără a purta o mască. În opinia lor, însă, ar trebui să-și acopere întotdeauna fața dacă sunt prezente persoane nevaccinate.

Conform definiției oficiale din SUA, o persoană este considerată vaccinată la două săptămâni după injectarea vaccinului (a doua doză pentru cele administrate în două ture), a reamintit Walensky. La nivel național, conform statisticilor agregate de CDC, 42,5% din populația SUA sau mai mult de 140 de milioane de persoane, au primit cel puțin o doză din unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în țară (Pfizer / BioNtech, Moderna sau Johnson & Johnson).