05 nov. 2021 | 14:25

Taxiul viitorului este aici și o să poți zbura cu el: unde il găsești

ACTUALITATE
Taxiul viitorului este aici și o să poți zbura cu el: unde il găsești

Pentru a combate traficul sufocant de pe străzile Romei, un grup de dezvoltatori au început să se uite către cer pentru fluidizarea traficului.

Soluția pentru a ajunge în centrul Romei de pe aeroportul Fiumicino ar putea fi rezolvată, atunci când va intra în funcțiune un taxi aerian electric.

Cel puțin asta își doresc compania germană Volocopter, proiectantul vehiculului, operatorul aeroportului din capitala Italiei ADR și holdingul de infrastructură de transport Atlantia, care au semnat o declarație comună în acest sens

Responsabilii proiectului denumit VoloCit promit că vor transporta călătorii de la aeroport în centrul orașului în 20 de minute, fără emisii poluante, cu o viteză maximă de 110 kilometri/oră.

Pentru început, o singură persoană va putea să se îmbarce alături de pilotul. Aceasta „până când aeronava zboară complet autonomă”, ceea ce înseamnă că va putea găzdui apoi doi pasageri, subliniază comunicatul.

Proiectul Fiumicino necesită și dezvoltarea unor „vertiporturi” care să permită acestor noi tipuri de taxiuri să decoleze și să aterizeze pe verticală.

Un viitor electrizant

La Roma, velotaxiul alb strălucitor VoloCity, parcat într-o piață de lângă celebra fântână Trevi, a făcut senzație printre trecători.

„Mi-aș fi dorit să se fi gândit mai mult la sistemul feroviar înainte de a se ridica spre cer”, a comentat Giuseppe, în vârstă de 32 de ani. El recunoaște totuși că „este un salt în viitor”.

Presa a stabilit prețul călătoriei cu acest vehicul aerian între Fiumicino și centrul orașului la 140 de euro, în timp ce luarea unui taxi normal costă 48 de euro, iar trenul costă 14 euro pentru o călătorie de 32 de minute.

Capitala Italiei suferă de un sistem de transport public eșuat, autobuzele vechi, iar stațiile de metrou sunt adesea închise luni de zile.

Mai multe companii, inclusiv gigantul serviciilor de transport Uber și producătorul de automobile General Motors, lucrează la așa-numitele „avioane verticale de decolare și aterizare”, dar rămân provocări majore, în special în ceea ce privește problemele de reglementare și siguranță.