Țara în care ”noua normalitate” nu mai este un vis: s-a renunțat la măști, iar școlile sunt deschise complet
Dacă poți asocia formularea ”poveste de success a pandemiei” pentru o țară, s-ar preta foarte bine statului Israel. Campania de vaccinare a fost un succes, iar rezultatele se simt.
Israel are o populație de aproximativ 9 milioane de persoane. Dintre aceștia, aproximativ 837.000 s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus, dar doar 6334 și-au pierdut viața. Ca referință, în România, avem peste un milion de cazuri depistate, dar numărul deceselor este de 26.000. Cea mai mare diferență dintre români și israeliți ține însă de eficiența campaniei de vaccinare și de disponibilitatea oamenilor de a se vaccina.
Peste 90% din populația Israelului s-a vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin și peste 60% cu două doze. În final, au fost administrate aproximativ 119 doze de vaccin la 100 de oameni din Israel, cu mult peste alte țări din lume. Pe locul doi sunt Emiratele Arabe Unite cu 95 de vaccinuri administrate la 100 de oameni.
Rezultatele acestei performanțe nu au întârziat să apară. Pe 20 ianuarie, în Israel erau înregistrate 10.213 cazuri noi de coronavirus în 24 de ore. Pe 15 aprilie s-au înregistrat 200 de cazuri pe teritoriul întregii țări. În consecință, s-a renunțat la purtarea măștii de protecție în aer liber, începând de duminică.
Cu toate acestea, purtarea măştii este în continuare obligatorie în interior, în spaţiile unde cineva intră în contact cu persoane care nu sunt membri ai familiei sale. Experţii consideră însă că şi această regulă ar putea fi ridicată într-o lună, datorită scăderii semnificative a numărului de infectări.
Școlile s-au deschis de asemenea complet pentru prima dată în ultimul an, elevii fiind aranjaţi în clase cu capacitate maximă, şi nu un grupuri mici. Însă masca este obligatorie în sălile de curs.