Țara din Europa care ”a îngropat” mașinile pe benzină și motorină: de ce e un exemplu pentru restul

Țara din Europa care ”a îngropat” mașinile pe benzină și motorină: de ce e un exemplu pentru restul

Mulți specialiști atrag atenția că mașinile pe benzină și motorină poluează extrem de tare. O țară din Europa a înțeles de multă vreme acest lucru.

Industria auto e forțată să scoată pe piață modele mult mai prietenoase cu mediul și să renunțe treptat la mașinile pe benzină și motorină. De altfel, mulți specialiști atrag atenția că acestea vor dispărea de pe străzi în următorii ani și vor lăsa locul electricelor și hibridelor.

De departe, Norvegia e țara din Europa care a înțeles de multă vreme schimbarea și a și aplicat-o. Este o piață în care mașinile electrice cunosc o adopție cu adevărat la scară largă. Luna trecută, 85% dintre mașinile noi vândute au fost electrice sau hibride. Foarte puțini și-au cumpărat clasicele modele cu benzină și motorină.

Norvegia, țara care ”a îngropat” mașinile pe benzină și motorină

Datele oficiale arată că 56,3% dintre mașinile noi înmatriculate în Norvegia luna trecută au fost electrice, iar 28,6% au sistem de propulsie plug-in hibrid. Vânzările de astfel de modele sunt în creștere cu 10 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, când aveau o cotă de piață de 75%. În tot acest timp, modelele cu motoare pe benzină și motorină au coborât sub 10% când vine vorba de cota de piață.

Nordicii au înțeles că un viitor mai puțin poluant înseamnă reducerea drastică a modelelor clasice de pe străzi.

vanzari masini martie Norvegia

 

La capitolul preferințe, conduce detașat Tesla. Model 3 a fost cea mai vândută mașină electrică în primul trimestru al lui 2021 – cu peste 2.500 de înmatriculări. Locul al doilea e ocupat de Audi e-tron, iar top 3 e completat de Nissan Leaf.

 

Poate ești surprins de ce modelul celor de la Volkswagen e abia pe ultimul loc. Ei bine, explicația e simplă. ID.4 abia ce a fost lansat în luna martie, așa că ar fi de așteptat ca interesul pentru modelul produs de germani să crească abia de acum încolo.

E drept și că Norvegia a înțeles din vreme că viitorul e al industriei auto electrice. Rata de adopție e atât de mare în rândul nordicilor și pentru că s-au făcut investiții în infrastructura de încărcare într-un moment în care multe țări europene nici măcar nu se gândeau că aceasta e direcția. În plus, e vorba de o țară mică.

Populația Norvegiei depășește cu puțin 5 milioane de locuitori.

Citește și: