Surprizele continuă pe piețele de gaz și electricitate: ce se întâmplă, chiar acum, cu prețurile

Surprizele continuă pe piețele de gaz și electricitate: ce se întâmplă, chiar acum, cu prețurile

În sfârșit, după luni bune de creșteri, prețurile de pe piețele de energie electrică și gaze naturale înregistrează scăderi importante.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au scăzut luni, marcând astfel a patra zi consecutivă de depreciere.

Fenomenul are la bază așteptările privind livrările de gaze americane lichefiate.

Mai mult decât atât, investitorii sunt foarte optimiști cu privire la evoluțiile climatice din viitorul apropiat, dar și în ceea ce privește impactul variantei omicron a coronavirusului, asupra piețelor de profil.

Prețurile își continuă deprecierea

După luni la rând în care am asistat neputincioși la majorări de preț peste majorări de preț, iată că piețele internaționale de energie electrică și gaze naturale par a se calma.

La hub-ul de gaze din Ţările de Jos, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut luni cu 19% până la 90 de euro pentru un Megawatt-oră. Se pare că acesta este deja cel mai redus nivel înregistrat după data de 6 decembrie.

De asemenea, în aceeași ordine de idei, preţurile la electricitate în Germania au înregistrat o scădere record de 36%, până la 220 de euro pentru un Megawatt-oră.

Analizând situația din ultima săptămână, constatăm cu entuziasm faptul că s-au înregistrat scăderi cu 25% ale cotațiilor la gazele naturale.

Totuși, e prea devreme să ne bucurăm și să ne facem speranțe pe termen lung. Experții sunt de părere că prețul energiei electrice va continua să crească și în 2022, nu doar la iarnă sau în primele luni din anul viitor. Aceasta este concluzia logică dacă arunci o privire pe evoluția prețurilor din contractele de furnizare a curentului cu livrare în 2022.

Îți amintesc faptul că în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, statul compensează facturile la energie electrică ale românilor cu 21 de bani/kWh, direct pe factură, cu condiția să nu depășești 20 kWh pe lună sau un total de 1000 kWh pe întreaga perioadă de cinci luni. Partea bună este că, dacă ai depășit acel prag, te vei bucura totuși de subvenție, dar doar pe primii 1000 kWh consumați. Peste, vei fi tarifat la preț întreg.

Citește și: