Succesul începutului de an: robotul care ne va dezvălui informații despre Marte tocmai a ajuns pe planetă
Roverul Perseverance al NASA a aterizat pe Marte joi seara, devenind cel mai mare și mai rapid rover care a ajuns vreodată la suprafața Planetei Roșii. Perseverance a dat startul celei mai râvnite misiuni de returnare a probelor de pe Marte.
După ce a finalizat o serie riscantă de manevre, roverul a semnalat că a ajuns în siguranță la locul său țintă, Jezero Crater, conform paginii de Twitter a NASA. Sonda robotică care transportă cel mai mare și mai scump vehicul de explorare extraterestră construit vreodată a amartizat la ora României 22:55 în craterul din emisfera nordică. Obiectivul principal al misiunii este căutarea de urme de viață.
Personalul misiunii de la NASA, alături de pasionații de spațiu din întreaga lume, au sărbătorit vestea bună. Perseverance este al nouălea robot pe care NASA l-a aterizat cu succes pe Marte, dar, deși agenția are un istoric bun, nimic nu este garantat atunci când încearcă să ajungă la suprafața altei planete.
„I am safe on Mars” este primul mesaj transmis de Perseverance, de la peste 220 de milioane de kilometri depărtare
Acest lucru este valabil mai ales în cazul lui Perseverance, care tocmai a făcut cele mai periculoase manevre de aterizare pe Marte. Roverul este mai greu decât predecesorii săi, ceea ce face totul mai dificil. Plus, craterul Jezero conține un teren extrem de periculos, care ar fi putut cu ușurință să nu-i permită roverului să aterizeze în siguranță.
Roverul Perseverance a aterizat în craterul Jezero cu ajutorul Terrain Relative Navigation, un sistem de imagistică care a ghidat nava spațială într-un loc sigur. În următorii ani, va călători în acest mediu variabil, care a fost cândva un vechi lac, în urmă cu mai bine de 3,6 miliarde de ani. Roverul poate călători cu 152 de metri pe oră. Acest lucru poate părea lent conform standardelor Pământului, dar este de trei ori mai rapid decât orice rover anterior de pe Marte.
Roverul Perseverance este însărcinat cu căutarea unor semne de viață care ar fi putut exista în timpul fazei mai calde și umede a lui Marte. Este echipat cu un elicopter de patru kilograme, numit Ingenuity, care va ajuta la descoperirea rutelor optime pentru rover. Misiunea are, de asemenea, o suită de instrumente care include spectrometre, un sistem radar, o cameră cu o funcție de zoom impresionantă și un experiment nou care va încerca să producă oxigen din dioxidul de carbon atmosferic, în pregătirea viitoarelor misiuni umane pe Marte.
Vehiculul este cel mai greu, complex și scump trimis pe Marte: aproximativ 2.200 de milioane de euro
Pe măsură ce va explora noua sa casă, roverul va colecta zeci de mostre de pe Planeta Roșie. În cele din urmă, NASA și Agenția Spațială Europeană intenționează să trimită un alt „rover” la craterul Jezero pentru a ridica mostrele și a le returna pe Pământ. Acesta ar fi un obiectiv de lungă durată în comunitatea de explorare planetară.
Perseverance este ultima dintre cele trei misiuni care au ajuns pe Marte luna aceasta, după ce orbiterul Emirati Hope și misiunea Chinei Tianwen-1 au intrat ambele pe orbita marțiană săptămâna trecută. Hope se aruncă în prezent pe orbita țintă, în timp ce Tianwen-1 transportă primul rover chinezesc pe Marte, pe care națiunea va încerca să-l aterizeze pe planetă în luna mai.
Aceste noi sosiri, împreună cu misiunile în curs de desfășurare, cum ar fi roverul Curiosity al NASA și landul InSight, vor contribui la noi dezvăluiri despre Marte în deceniile următoare.