03 sept. 2020 | 09:30

Ajutoare de 160 milioane de lei, de la stat: cine primește banii și în ce condiții

ACTUALITATE
Ajutoare de 160 milioane de lei, de la stat: cine primește banii și în ce condiții

Pe timpul pandemiei, majoritatea mall-urilor din România au continuat să perceapă chirie proprietarilor magazinelor închise. Acum, statul încearcă să ajute aceleași magazine.

În condiții ideal, aproximativ 3000 de firme care activau în mall-urile din România vor primi 160 de milioane de lei, sub formă de ajutor de la stat. Aceasta este premisa unei ordonanțe de urgență ce urmează să fie discutată pe parcursul zilei de azi de Guvernul României. În mod oficial OUG-ul are în vedere acordarea de sprijin financiar pentru unele firme care nu și-au putut desfășura activitatea în starea de urgență. Actul normativ se referă la firmele din centrele comerciale mari care au avut activitatea întreruptă total pentru o perioada de cel puțin două luni conform Ordonanțelor militare. Ajutorul va fi pentru plata unui procent din chiriile datorate.

Documentul integral cu noua ordonanță de urgență poate fi accesat la această adresă. Este important de reținut că ajutorul nu va fi sub forma unui împrumut. În schimb, sprijinul va fi din fonduri externe nerambursabile și va fi acordat de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri (MEEMA). Pentru a facilita procesul, un sistem informatic integrat va fi proiectat și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza cerințelor operaționale furnizate de MEEMA, în scopul gestionării acordării sprijinului financiar pentru beneficiarii schemei de ajutor de la stat.

În final, scopul este ca acești bani să ajungă la firme într-un timp cât mai scurt, înainte să fie prea târziu. Astfel, există promisiunea că se va crea un mecanism financiar specific care să permită MEEMA să finanțeze întreprinderile într-un termen foarte scurt. În total, discutăm de un buget de 160 de milioane de lei asociați acestui proiect pentru un număr estimat de aproximativ 3000 de beneficiari.

Din păcate, din momentul în care ordonanța de urgență a devenit lege și a fost adoptată de guvern, dacă te afli printre cei vizați de acest ajutor financiar, este foarte important să te grăbești. Cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, respectiv criterii de eligibilitate stabilite pe baza prezentei ordonanțe de urgență și a procedurii de implementare ce va fi elaborată și aprobată de MEEMA în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

În ceea ce privește condițiile de acordare a ajutorului, vor exista trei tipuri de instrumente:

  • Ajutor de la stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.
  • Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în ordonanța de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar.
  • Granturile au ca sursă de finanțare fondurile naționale nerambursabile și va exista o obligație de cofinanțare proprie a beneficiarilor în cadrul Programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă prin ordonanțe militare.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele