Stația Spațială Internațională a fost avariată de un gunoi. Ce stricăciuni a produs și care este pericolul
Membrii echipajului de pe Stația Spațială Internațională au găsit recent ceva alarmant în timpul unei inspecții de rutină. O mică gaură în lateralul Canadarm2, brațul robotic al stației spațiale furnizat de Agenția Spațială Canadiană. Iată cum s-a produs acest incident.
Se pare că o mică bucată de gunoi spațial – resturi de la alți sateliți sau de la lansările de rachete care plutesc în jurul planetei la viteze periculos de mari – trebuie să fi lovit și perforat Canadarm2, potrivit Space.com. Din fericire, brațul încă funcționează, dar coliziunea evidențiază cât de periculoasă ar putea deveni explorarea spațiului, pe măsură ce tot mai multe resturi orbitale își găsesc drumul pe orbită.
Stația Spațială Internațională funcționează perfect, în ciuda coliziunii
Agenția Spațială Canadiană s-a referit la coliziune drept „lovitură norocoasă” într-un comunicat de presă. Asta nu numai pentru că brațul robotic a supraviețuit atacului orbital, dar și pentru că gunoiul spațial nu a lovit corpul ISS și nu a pus membrii echipajului în pericol.
Pe baza înregistrărilor video preluate de la ISS, activitatea stației spațiale continuă fără obstacole.
„Rezultatele analizei în curs indică faptul că performanța brațului rămâne neafectată”, se arată în comunicatul de presă. „Daunele sunt limitate la o mică secțiune a brațului robotic și a păturii termice”.
Nu este cunoscut care este obiectul spațial care a avariat dispozitivul, iar Stația Spațilă Internațională se confruntă constant cu riscuri de impact de la obiecte mult prea mici pentru a fi detectate, în timp ce orbitează planeta. Aceste mici obiecte ar pute fi părț de rocă, micrometeoriți, particule de praf sau chiar fragmente de vopsea care se dezlipesc de pe alți sateliți.
În jur de 23.000 de obiecte de dimensiunea unei mingii de baseball sau mai mari sunt monitorizate de agențiile spațiale, pentru a se asigura că nu intră în coliziune cu sateliții sau cu ISS.