20 sept. 2021 | 07:30

Sony PlayStation 5, vechi versus nou: cât de bună este noua versiune a consolei, de ce nu contează

ACTUALITATE
Sony PlayStation 5, vechi versus nou: cât de bună este noua versiune a consolei, de ce nu contează

La prețul corect, nu găsești în continuare o consolă PlayStation 5, nici în România, nici în alte colțuri ale lumii. Cu toate acestea, Sony a decis să mai lanseze o iterație a produsului, iar aceasta a iscat câteva discuții în online.

PlayStation 5 este una dintre cele mai populare console din toate timpurile, chiar dacă se vinde la preț dublu în magazinele din România. Aceasta este cât se poate de performantă și oferă o experiență vizuală memorabilă într-o varietate foarte mare de titluri. Deși avea deja un succes major în mâinile sale, Sony a lansat o versiune actualizată de PS5 cu numele de cod CFI-1100. Din păcate, nu sunt toți foarte încântați de această variantă.

Sony PlayStation 5 CFI-1100, cât este de diferit

YouTube-ul Austin Evans s-a numărat printre primii care a pus mâna pe consolă PlayStation 5 actualizată și, după ce a demontat-o, a ajuns la concluzia că aceasta este echipată cu un radiator (heatsink) mai mic și mai ușor. În exemplarul pe care l-a avut la test, când a măsurat temperaturile emise de ventilatoarele comisiei în exterior, acestea au fost mai mari decât în versiune originală de PS5.

În concluzie, a afirmat că noua iterație de PlayStation este mai proastă. Afirmația respectivă a creat dezbateri aprinse pe internet și nu mic a fost numărul celor care s-au grăbit, chiar mai mult decât de obicei, să achiziționeze primul model al consolei ajuns pe piață.

Pentru a înțelege mai bine argumentele din spatele controversei, Digital Foundry și Gamers Nexus au colaborat la propria analiză a situației. La final, concluzia a fost clară și fără echivoc. ”Din orice perspectivă practică, nu există există nicio diferență semnificativă între vechiul și noul PlayStation 5”.

Dincolo de concluzie însă, realitate este una un pic mai complicată și pleacă de la faptul că sistemul de răcire al noului PS5 este un pic mai complex decât se credea inițial. Pe lângă un radiator actualizat, Sony a adus modificări plăcii de bază din interior și ansamblului pe care este montată acea placă de bază. Concluzia acelor modificări este că unele componente de la interior sunt mai reci, iar altele mai calde decât înainte, dar media generală rămâne similară.

”Nu există nicio dovadă că [aceste schimbări] prezentă un motiv de îngrijorare, mergând de la premisa că îți ții consola PS5 într-o locație bine ventilată ”, au concluzionat cei de la Digital Foundry. Dacă vrei să vezi mai multe particularități ale analizelor din spatele acestor concluzii, poți arunca o privire pe clipurile de mai jos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele