23 sept. 2021 | 12:15

Somnul tău, afectat serios de Lună: nu este doar o superstiție, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Somnul tău, afectat serios de Lună: nu este doar o superstiție, conform cercetătorilor

Somnul este foarte important pentru noi toți. Cercetătorii au constatat că acesta poate fi serios perturbat de lună și ciclurile sale.

Se pare că, luna are o mare influență asupra felului în care ne odihnim noaptea. Acesta fapt constituie baza numeroaselor cercetări realizate de-a lungul timpului, iar rezultatele au fost mai degrabă needificatoare. Cercetătorii au realizat un nou studiu despre care se firmă că ar fi cea mai amplă cercetare de acest fel.

Oamenii de știință au monitorizat, în acest scop, somnul a 850 de oameni din Uppsala, Suedia. Ei au utilizat măsurători polisomnografice pentru a înregistra instalarea somnului de noapte, durata și calitatea acestuia. Măsurătorile s-au întins pe mai mulți ani și au fost efectuate și pe bărbați și pe femei. Rezultatele au fost clasificate pe diferite stadii ale ciclului lunar: primul pătrar, cu creșterea satelitului spre lună plină , precum și pentru „pălirea” ei în ultimul pătrar, cu iluminare în scădere.

Care este concluzia cercetătorilor?

Ca urmare, opinia lor este că strălucirea în creștere a lunii, cu un maxim în noaptea cu lună plină, afectează calitatea somnului. Oamenii tind să doarmă mai bine în întuneric. În urma acestui ultim studiu, se pare că, ciclurile lunare au o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului oamenilor. Totuși, nu toți oamenii sunt la fel de afectați.

”Am constatat că bărbații al căror somn a fost monitorizat în primul pătrar au avut o eficiență mai redusă a somnului și mai mari perioade de stare de veghe, în comparație cu cei al căror somn a fost înregistrat în ultimul pătrar. În contrast, somnul femeilor a fost în mare măsură neafectat de ciclul lunar”, spune autorul principal al studiului, neurologul Christian Benedict de la Universitatea Uppsala.

Ei au menționat că femeile dorm în medie cu 12 minute mai puțin în nopțile din primul pătrar. Bărbații au dormit cu 20 de minute mai puțin în acele nopți. ”Desigur, studiul nu poate desluși dacă asocierea dintre somn și fazele lunii este cauzală sau corelativă”, a spus Benedict.

Așadar, există cu siguranță ceva care îi face pe oameni să doarmă diferit raportat la cât de strălucitoare și plină este luna. Amploarea efectelor nu poate fi încă evidențiată. Dar în prezent, acțiunea lunii ca oglindă gigantică care reflectă lumina Soarelui este cea mai rezonabilă explicație pentru nopțile ciclice de insomnie.