29 sept. 2021 | 07:30

Soluția salvatoare pentru facturile mari la energie ale românilor, confirmată: niciodată nu a fost mai ușor să-ți schimbi contractul

ACTUALITATE
Soluția salvatoare pentru facturile mari la energie ale românilor, confirmată: niciodată nu a fost mai ușor să-ți schimbi contractul

ANRE oferă de mai bine de un an un comparator al ofertelor de la furnizorii de energie din România. Acum, va duce întregul mecanism la un cu totul alt nivel, pentru a te ajuta, în mod autentic, să profiți de cea mai bună ofertă.

Cu mult înainte de criza prețurilor la energie din ultimul an, autoritățile române au încurajat românii să treacă la un alt abonament la energie electrică și gaze naturale decât cel universal. Au ascultat de acea inițiativă vreo 45% dintre conaționalii noștri. Partea tristă este că ar fi vrut să o facă și alții, dar procesul de schimbare a furnizorului a fost incredibil de complicat, iar de cele mai multe ori, oamenii nu au înțeles ofertele. Nu-și dădeau seama pentru ce optează sau dacă respectiva variantă este, cu adevărat, mai bună.

ANRE te ajută să ai facturi mai mici la energie electrică și gaze naturale, abia acum

Cea mai nouă inițiativă a ANRE vizează realizarea unei platforme online care să faciliteze schimbarea furnizorului de energie. A fost deja semnat contractul pe acest subiect cu firma Metaminds. Decizia, în mod previzibil, a fost luată în urma unei licitații deschise online de achiziție publică pentru un contract de servicii pentru realizarea și implementarea unei platforme online. Descrierea platformei este de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național.

Această acțiune face parte din cadrul proiectului ”Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale.”  Procedura de atribuire prin licitaţie deschisă s-a organizat în conformitate cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, iar în urma derulării etapelor din cadrul procedurii a fost desemnată câştigătoare firma Metaminds.

Dacă totul merge bine, conform contractului, discutăm de o perioadă de execuție de 11 luni, iar valoarea totală a proiectului este de 10,8 milioane de lei plus TVA. Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului menționat mai sus, atrag atenția oficialii ANRE.

„Această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale din piaţa de energie, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei, prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final”, se arată în comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele