04 feb. 2021 | 11:10

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină, lovitura dimineții. Se întâmplă la pompă chiar acum

CHESTII
Șoferii cu mașini pe benzină și motorină, lovitura dimineții. Se întâmplă la pompă chiar acum

Șoferii din România și-au pus mâinile în cap când au văzut ce se întâmplă la pompă cu prețurile la benzină și motorină.

Prețurile la benzină și motorină au început să crească din nou la început de an, după ce a început să crească cererea. De asemenea, măsurile de relaxare în rândul populației își spun cuvântul. În România, spre exemplu, școlile se redeschid din 8 februarie în multe zone, așa că e de așteptat ca circulația să fie mai intensă.

Din acest punct de vedere, un semnal e oferit de prețurile petrolului. La început de săptămână, prețul țițeiului a crescut cu peste 2%, la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, după ce producătorii majori au demonstrat că țin producția sub control, în conformitate cu angajamentele asumate.

Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină

Cotația petrolului Brent a urcat pentru a treia zi consecutiv, cu 2,2%, la 57,57 dolari pe baril, iar în timpul tranzacțiilor a atins 58,05 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel consemnat din ianuarie 2020. Prețul petrolului WTI, de referință pe piața americană, a avansat cu 2,3%, la 54,81 dolari pe baril, iar în timpul ședinței a urcat la 55,26 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimul an.

De asemenea, producția OPEC a crescut în ianuarie pentru a șaptea lună consecutiv, dar majorarea a fost mai mică decât așteptările analiștilor. În schimb, Arabia Saudită s-a angajat voluntar să reducă livrările cu 1 milion de barili de petrol pe zi, în februarie și martie. Producția Rusiei a crescut în ianuarie, dar în conformitate cu acordul convenit de marii producători, în timp ce volumul producției din Kazahstan a scăzut.

Negocieri aprinse

În 2020, prețul la benzină și motorină a scăzut la un nivel similar celui din anii 2010. Între timp, pe fondul deschiderii unor granițe și revenirii la măsuri mai relaxate, prețurile încep să crească. Totuși, prețul de la pompă nu e direct corelat cu cererea de petrol.

La nivel global, cererea de petrol scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei.

Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători.