Șocant: cum poți rămâne fără bani în cont, bazându-te pe Google

Șocant: cum poți rămâne fără bani în cont, bazându-te pe Google

Au apărut noi probleme pentru Google, care slăbesc încrederea utilizatorilor din întreaga lume.

De fapt, este vorba despre magazinul oficial de aplicații pentru Android, gestionat de Google.

Se pare că experții în securitate cibernetică au descoperit nereguli ale magazinului. Ar fi vorba despre existența unor aplicații malițioase, care expun utilizatorii unui risc uriaș. Prin intermediul lor, hackerii le pot goli conturile bancare.

Risc uriaș pentru utilizatori

Mai exact, de vină ar fi niște troieni bancari, descoperiți de experții în securitate digitală, nu de cei de la Google. Aceștia au reușit să ocolească vigilența măsurilor de securitate ale gigantului tehnologic, ajungând în magazinul oficial de aplicații pentru Android, erau deghizați în portofele pentru monede digitale, scanere de coduri QR și PDF-uri, precum și aplicații de fitness.

Schema folosită de atacatori era simplă. Odată descărcate aplicațiile respective în telefoanele utilizatorilor, ele solicitau actualizări inclusiv din surse externe magazinului oficial de aplicații. În cele din urmă, aplicațiile malițioase funcționau în așa fel încât să aibă acces la date bancare pe care utilizatorul le avea în telefon.

Acești troieni bancari au avut destul de mult succes, dacă ținem cont de faptul că au fost descărcați de peste 300.000 de ori.

Din nefericire pentru Google, aceasta nu este singura problemă pe care o au în această perioadă. Un tribunal din Moscova a decis amendarea Google cu suma de 400.386 de dolari (adică echivalentul a 3 milioane de ruble). Motivul este unul cât se poate de simplu: Google ar fi omis să le facă rușilor pe plac și nu ar fi șters conținutul considerat de aceștia ca fiind ilegal.

Trebuie notat faptul că autoritățile de la Kremlin au avertizat Google încă din luna octombrie și au promis că vor lua măsuri urgente împotriva companiei, dacă nu se conformează.

Pe lângă Google, Rusia are probleme de același tip și cu un alt gigant tech. Este vorba despre Twitter. Roskomnadzor (autoritatea rusească pentru reglementare din sectorul tehnologiei) a anunțat că Twitter ar putea suferi aceeași soartă, dacă nu se conformează regulilor dictate de ruși.

Citește și: