Situația vaccinărilor din învățământ, o problemă majoră: ce s-a schimbat în ultimele două săptămâni

Situația vaccinărilor din învățământ, o problemă majoră: ce s-a schimbat în ultimele două săptămâni

În urmă cu ceva timp, angajații din sistemul de învățământ s-au numărat prin cei mai sceptici când vine vorba de vaccinare. Un nou studiu atrage atenția asupra situației actuale pe acest subiect.

Ministerul Educației anunță că 193.573 de angajaţi din sistemul de învăţământ, adică 50,3%, îşi declară disponibilitatea de vaccinare, față de 167.977 în urmă cu două săptămâni. Din păcate, dintre aceștia, doar 14% au reușit să se vaccineze cu prima doză de vaccin. Reamintim că școlile ar urma să fie redeschise din 8 februarie, însă decizia finală va fi anunțată pe parcursul zilei de azi, 2 februarie.

Datele au fost confirmate luni seară de ministrul Educației și sunt îmbucurătoare. Deși nu este foarte clar motivul din spatele schimbării de atitudine, 50,3% dintre angajați și-au declarat disponibilitatea pentru vaccinare, cu 25.593 mai mulți decât în urmă cu jumătate de lună.

Situația cea mai roz legată de vaccinare a fost înregistrată în sistemul de învățământ preuniversitar. Printre angajați, disponibilitatea de vaccinare este de 77%. Valoarea este raportată la totalul de 60.389 angajaţi în sistemul de învăţământ superior, personal titular şi asociat.

În total, numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinaţi până la data de 1 februarie 2020) este de 193.573 persoane. Dintre aceștia, 147.314 din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 46.259 din sistemul de învăţământ universitar. Pentru comparație, până la data de 15 ianuarie era de 167.977 persoane în total, dintre care, 131.962 din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 din sistemul de învățământ universitar.

Prea puțini au reușit însă să se vaccineze. Numărul angajaţilor din sistemul de educaţie deja vaccinaţi cel puţin cu prima doză este de 27.033, reprezentând 14% din angajaţii cu disponibilitate de vaccinare – 17.357 din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 9.676 din sistemul de învăţământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învăţământul superior medical.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu insistă pe faptul că deschiderea școlilor este inevitabilă, iar că o astfel de decizie a devenit deja standard în Europa. Din cele 27 de state membre UE, doar 3 – Germania, Danemarca și Portugalia – nu au dechise cel putin grădițele și învățământul primar sau nu au în curs o astfel de decizie. „Ne concentrăm atenția pentru redeschiderea școlilor. În eventualitatea unei decizii favorabile mâine, aceasta va fi confirmată prin hotărâre a CNSU și apoi ordin al ministrului Educației”, a spus Cîmpeanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: