Singurul loc de pe Pământ care seamănă cu o amprentă umană. Ce secret ascunde această insulă inedită VIDEO

Singurul loc de pe Pământ care seamănă cu o amprentă umană. Ce secret ascunde această insulă inedită VIDEO

Croații se pot bucura de un loc de-a dreptul inedit, iar acest lucru pentru că, privit din aer, seamănă cu o amprentă umană. Află unde se află acest obiectiv și cum poți ajunge să vezi secretul cu proprii tăi ochi.

Acest loc este o insulă croată nelocuită și arată precum o amprentă uriașă, datorită unei rețele uimitoare de ziduri construite de către fermierii locali în jurul anilor 1800. Insula se numește Bavljenac, iar zidurile de piatră dar și forma sa ovală te face să crezi că este o amprentă umană uriașă deasupra apei, potrivit imaginilor Google Earth.

Bavljenac, cunoscut și sub numele de Baljenac, este nelocuită și se întinde pe o suprafață de 0,14 km pătrați. Zidurile de piatră, dacă ar fi unite, măsura o lungime de 23 km. Potrivit Oficiului Național de Turism Croat, insula, aflată în Marea Adriatică, a fost folosită pentru agricultură de fermierii de pe insula vecină Kaprije.

Magnificul loc care seamănă cu o amprentă umană

Fermierii au curățat astfel restul de vegetație pentru a face loc smochinilor, citricelor și viței-de-vie, spații delimitate foarte bine de o rețea de ziduri care aveau rolul de a împărți terenul dar totodată și de a feri culturile de vântul puternic. Aceste ziduri ajung în jurul taliei și au fost construite utilizând tehnica „ziduri de piatră uscată” ce implică stivuirea și îmbinarea cu grijă a pietrelor.

În timp ce pomii fructiferi nu mai există, pereții de piatră rămân și sunt protejați din 2018 ca parte a Listei UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Cei care doresc să viziteze locul impresionant pot face un tur cu barca în jurul insulei cu ajutorul Archipelago Tours. Cu toate că locul este unul magnific, acestul pe insulă este imposibil pentru că nu există dig sau port.

Odată aflat acolo, ai putea vizita și cel mai apropiat oraș de Bavljenac, Sibenik. Acesta este un oraș istoric care îți oferă nenumărate peisaje care îți vor tăia răsuflarea.

Citește și: